Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Legendarer sprider glans i Båstad

Sverige har haft tre spelare som räknats som världens bästa – legendarer som väcker ljuva minnen under de första dagarna av Swedish Open.

Alla har de varit världens bäste tennisspelare. På måndagen var Mats Wilander, Björn Borg och Stefan Edberg på plats i Båstad.Bild: Göran Stenberg
Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg har alla varit världsettor. Garnera det med Anders Järryd och Mikael Pernfors och du får sammanlagt 35 grand slam-titlar. Idel, ädel tennisadel som tillsammans ringar in stora delar av den svenska tennishistorien. Spelare som har en självklar plats när Swedish Open firar 70 år.
– Det började med att jag tog kontakt med Björn (Borg) och han var eld och lågor över att vara involverad. Sen kom Wilander och Edberg med och var väldigt entusiastiska, förklarar turneringschefen Christer Hult.
Läs mer:Efter kriser och succéer – 70-åringen trivs kungligt i Båstad
Tävlingsledningen har bjudit in svenska såväl som internationella celebriteter. Trefaldige segraren Manuel Santana, Martin Mulligan och Ilie Nastase är några av de gamla storspelare som kommer spendera veckan på Bjärehalvön.
Mats Wilander i par med Mikael Pernfors och med Björn Borg som coach, lockade under måndagskvällen tusentalet åskådare till centercourten när de ställdes mot Frankrike och paret Guy Forget och Cèdric Pioline.
Mats Wilander och Joakim Nyström.Bild: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån
På läktarna satt människor där aktörerna varit följeslagare genom livet.
– Att se dem här väcker många minnen. Jag är jämngammal med Borg och följde honom genom karriären, säger Stefan Joelsson från Växjö som följde matchen på läktaren med frun Katarina.
Mats Wilander har han kunnat följa på ännu närmre håll.
– Han är ju också smålänning så det är klart. Jag har faktiskt en granne som har mött honom och alltid skryter att han tog ett game, säger Stefan och skrattar.
Björn Borg och Ilie Năstase.Bild: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån
Wilander visade att bollträffen finns kvar och showmannen Pernfors briljerade med ballongplockningar på pingisvis när fransmännen hade smashläge. Till skillnad från under deras aktiva karriärer var nu inte fokus på att vinna utan istället på att underhålla med diverse konstslag.
Båstadborna Lena och Mats Johansson satt och njöt på läktaren – trots kvällskylan.
– Det är ju de här man växt upp med, säger Mats i ett sidbyte och Lena fortsätter utläggningen.
– Det var ju samma hysteri när de spelade som det var när Stenmark åkte, minns hon.
Legendarmatcherna fortsätter på tisdagen då Stefan Edberg och Anders Järryd möter Tyskland.
Fakta

Våra världsettor

Björn Borg

Ålder: 61

Veckor som världsetta: 109

Grand Slam-titlar: 11

Swedish Open-titlar: 3

Gör idag: Är sitt eget varumärke till stor del. Expressen beräknade att han de senaste tio åren tjänat 450 miljoner via börsbolaget som bär hans namn. Borgs liv kretsar idag mycket kring sonen Leos tennisspelande.

Mats Wilander

Ålder: 52

Veckor som världsetta: 20

Grand Slam-titlar: 7 i singel, 1 i dubbel

Swedish Open-titlar: 3

Gör idag: Är bosatt i Idaho, USA. Driver tenniskliniken Wilander on Wheels där han åker runt i en husbil och tränar amatörer. Tennisexpert i Eurosport. Var svensk DC-kapten mellan 2003-2009.

Stefan Edberg

Ålder: 51

Veckor som världsetta: 72

Grand Slam-titlar: 6 i singel, 3 i dubbel

Swedish Open- titlar: ingen

Gör idag: Bor utanför Växjö där han driver tennisakademin Ready Play. Har byggt upp en förmögenhet inom kapitalförvaltning som 2011 beräknades till en halv miljard kronor av Idrottens Affärer. Tränade Roger Federer 2014-2015 .

Läs alla artiklar om: Tennisveckorna i Båstad 2017
Gå till toppen