Sverige

Tivolibesökare oroliga inför åk

Sommaren är högsäsong för landets tivolin. Men mellan åken ifrågasätts också säkerheten av besökarna, enligt myndigheten Swedac. – Folk ringer in och är oroliga för att de sett ett trasigt bälte eller en dörr som inte går att stänga, säger Fredrik Langmead som arbetar där.

I Sverige kontrolleras tivolin och nöjesparker årligen innan säsongen drar igång. Arkivbild från en vårmarknad i Enköping.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Ett tivoli har kommit till staden, det bullrar och blinkar och barnen flockas runt karusellerna. Men att attraktionerna monteras upp, och sedan ner när sällskapet reser vidare, ökar risken för att säkerheten brister, anser Fredrik Langmead.
– Bara för att det inte är större olyckor är det ändå viktigt att rutinerna fungerar.
Tidigare i år blev en tivolianställd fastklämd under karusellen "flygande mattan", och dog sedan av sina skador. Under åren har ett antal större olyckor inträffat på tivolin och nöjesparker – även om det enbart är tre dödsfall sedan 1997.
Enligt Langmead är det många mindre skador som aldrig hamnar i statistiken. Det kan vara att någon klämmer sig.
– Sådant som ägaren kanske löser genom att bjuda på glass, eller fria åk, säger han.
I Sverige kontrolleras tivolin och nöjesparker årligen innan säsongen drar igång. Är karusellerna säkra utfärdas ett tillstånd från polisen som måste sättas upp synligt för besökarna. Sedan är det ägaren som ser till att personalen får rätt säkerhetsutbildning och att det sker löpande kontroller.
Säkerheten är dock bättre på fasta nöjesparker än resande tivolin, enligt Swedac. Något som Tony Andersson, vd på det turnerande tivolit Axels nöjesfält inte håller med om.
– Självklart kan det alltid bli bättre. Men jag anser att vi har så god säkerhet så jag kan sätta mina barn i karusellerna med gott samvete, säger han.
Andersson kan samtidigt förstå att besökare känner oro inför att de ska sätta sig i en karusell.
– Vi hör hur folk säger att de inte skulle sätta sig i en viss karusell och så har det alltid varit. Men det hör som sagt till att man ska vara lite rädd. Det är det karuseller är skapta för, men det betyder inte att säkerheten är bristande.
TT: Men hur säker kan man vara när kontroller görs en gång per år?
– Det händer alltid små incidenter, som att någon klämmer ett finger, men inga allvarliga olyckor. Och självklart kontrollerar vi oftare än så. Så jag anser att det är farligare att ta sig till och från tivolit än att vistas på det, säger Andersson.
Fakta

Det behöver du veta om säkerheten

Varje år sker det en besiktning innan åkattraktionerna tas i bruk. Sedan görs en fördjupande besiktning vart femte år. Ansvaret för dessa kontroller är Inspecta Sweden, Dekra Industrial AB och AB Salwéns Ingenjörsbyrån. Ansvarigt för tillsynen av de ackrediterade kontrollorganen är myndigheten Swedac.

Är karusellerna godkända är det polisens uppdrag att utfärda tillståndet och som ansvarar för att kontroller sedan genomförs på plats.

Varje tivolianläggning ska ha en synlig besiktningsskylt som visar att det är säkert att åka karusellerna.

Källa: Swedac

Fakta

Några olyckor de senaste 20 åren

2017: En tivolianställd dör efter att ha blivit fastklämd under karusellen "flygande mattan" vid en marknad i Gnesta.

2015: En man omkommer efter ett fall från en plattform vid åkattraktionen Eclipse på Gröna Lund i Stockholm.

2011: En tioåring skadas när han slungas ut ur en karusell på Södermalm i Stockholm.

2009: En anställd får hjärnskakning efter att ha fått en karusellgondol i huvudet på Axels nöjesfält i Sjöbo.

2008: 18 personer förs till sjukhus när åkattraktionen Rainbow på Liseberg i Göteborg störtar ner på plattformen.

2007: Fem personer får lindriga skador sedan en vagn i en karusell lossnat på ett tivoli i Östersund.

2006: En 33-årig kvinna skadas allvarligt då hon tar sig ur en stock i Flumeride på Liseberg och träffas av efterföljande stockar.

2006: 21 personer skadas när två tåg i en berg- och dalbana krockar på Liseberg.

2006: En 23-årig parkarbetare blir påkörd av ett berg- och dalbanetåg på Parken Zoo i Eskilstuna och avlider av sina skador.

2001: En tioårig flicka skadas av en vagn som lossnar från en karusell i Sundsvall.

1999: Två kvinnor skadas när en vajer brister på ett ambulerande tivoli i Gävle.

1997: En 17-årig flicka omkommer när hon slungas ur en karusell i Sundsvall.

Gå till toppen