Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lisa Jonsson Nordin: ”Störst hittills i min karriär”

Orienteraren Lisa Jonsson Nordin tog i lördags karriärens största skalp när hon vann ett JVM-guld i stafett. – Det är fantastiskt roligt och känns nästan lite overkligt, säger hon.

Lördagskvällen minns hon som ett lyckorus. Efter fyra individuella lopp, med en artondeplacering som bästa resultat, ville hon prestera riktigt bra på avslutande distansen i finska Tammerfors.
– Jag var hyfsat nöjd med mina individuella lopp men inte supernöjd. Jag kände att i dag ska jag springa riktigt bra, också för Sanna (Fast) och Linnéas (Golsäter) skull som också var med i laget. Jag var ganska sliten eftersom det var sista loppet men kände att jag hade ett lag att kämpa för.
Hon kommer från Kävlinge men tävlar för sammanslagningsklubben Skåneslätten. Tillsammans med lagkamraterna går hon på orienteringsgymnasium i Eksjö, så tjejerna känner varandra väl men hade inte satt upp någon målsättning före loppet.
– Vi vågade väl inte riktigt hoppas och sätta något konkret mål. Men vi visste att om alla springer riktigt bra kan vi vara med och slåss om medaljerna.
Det var Lisa Jonsson Nordin som sprang första sträckan. Lite lurigt beskriver hon det eftersom alla startade samtidigt och banan var så kallat gafflad.
– Alla kontroller var inte gemensamma så det gällde verkligen att ha koll på sin egen bana och sin egen orientering. Det var mest det jag var fokuserad på. Att göra mitt eget lopp och min egen orientering även fast det var löpare runt om.
När hon växlade över låg Sverige på andra plats efter Norge.
– Jag kände när jag kom i mål att jag hade gjort allt jag kunde på min sträcka. Jag gjorde ett litet misstag där jag tappade kanske 30-40 sekunder men det påverkade inte så mycket. Det som gick bra hade gått så mycket bättre.
Det blev ett guld före Schweiz och Norge. Väl hemma i Sverige åkte hon raka vägen till stugan i Uvanå, tre mil från Hagfors, och där har hon firat med familjen.
– Det har varit väldigt glada och positiva reaktioner. Släkt, vänner och klubbkompisar har hört av sig och grattat. Det är jätteroligt att det är så många som uppmärksammar det.
Det var hennes först JVM och hon rankar guldet högst av de meriter hon har hittills i karriären.
– Det är något speciellt att vinna i lag och det här mästerskapet var så fantastiskt roligt så nu siktar jag på att bli uttagen till fler.
I nästa vecka är hon igång igen. Då väntar O-ringen där Lisa Jonsson Nordin ska hon springa D18 elit.
– Jag hoppas att det ska bli en väldigt rolig vecka. Jag har inte satt något resultatmål direkt men topp 10 vore kul och det borde jag klara.
Lisa Jonsson Nordin började med orientering efter att ha testat i skolan. ”Jag vann ofta när vi körde orientering så då provade jag och tyckte att det var roligt och fortsatte”, säger hon.Bild: Sara Johari
Fakta

Lisa Nordin Jonsson

Familj: Mamma, pappa, lillebror och lillasyster.

Meriter: 2 SM-guld, 1 SM-silver och 1 JVM-guld

Linje på gymnasiet: Samhällsprogrammet med beteendevetenskaplig inriktning.

Intressen: ”Jag hinner knappt med något annat än orientering och skola.”

Förebild: ”Jag har många förebilder. Linnéa som också var med och sprang i laget är fantastisk duktig. Och Tove Alexandersson med.”

Gå till toppen