Världen

Trump: Maduro drömmer om att vara diktator

USA:s president Donald Trump varnar Caracas med "ekonomiska åtgärder" om Nicolás Maduro går vidare med planerna på att skriva om grundlagen. Venezuelas regering fördömer det "imperialistiska" hotet från Trump.

Oppositionsledare firar efter söndagens reslutat.Bild: Ariana Cubillos/AP/TT
Donald Trump kallar Venezuelas president "en dålig ledare som drömmer om att vara diktator" och säger i ett uttalande att "USA kommer inte att stå vid sidan om när Venezuela faller sönder".
Han hyllar oppositionens symboliska folkomröstning i söndags där miljontals personer lade sin röst mot Maduros planer. Folket står för "demokrati, frihet och rättssäkerhet". Ändå fortsätter "deras starka och modiga handlingar att ignoreras av en dålig ledare som drömmer om att bli en diktator", enligt den amerikanske presidenten.
Oppositionen manar till en ny omfattande strejk på torsdag för att sätta press på presidenten.
– Vi uppmanar alla i landet att delta i en stor, våldsfri protest genom en rikstäckande generalstrejk under 24 timmar, säger en av oppositionsledarna, Freddy Guevara.
Totalt var det 7,6 miljoner venezuelaner – i landet och utomlands – som lade sina röster i den symboliska folkomröstningen om landets framtid, enligt oppositionen.
Brasiliens utrikesdepartement säger i ett uttalande att det är ett "otvetydigt tecken" på att folket vill att "demokratin snabbt återställs", och uppmanar också Maduro att skrota planerna på en ny konstituerande församling.
Enligt ett dekret från Maduro ska det den 30 juli väljas en konstituerande församling med syfte att skriva om grundlagen. Denna församling ska övertrumfa det redan maktlösa parlamentet – och arbeta så länge att det tänkta presidentvalet 2018 kan komma att ställas in.
"Om Maduroregimen tvingar fram sin konstituerande församling den 30 juli kommer USA att vidta starka och snabba ekonomiska åtgärder", heter det i uttalandet från Donald Trump utan några detaljer om vad det exakt skulle röra sig om.
Venezuelas utrikesminister Samuel Moncada säger i en kommentar att valet av konstituerande församling kommer att genomföras trots USA:s invändningar.
Fakta

Krisen i Venezuela

Den senaste våldsvågen med upplopp och kraftiga protester har en såväl ekonomisk som politisk bakgrund. Regimens ekonomiska politik och det låga oljepriset har kastat landet in i en djup kris. Maduros sätt att hantera krisen, i kombination med att hans socialistparti för första gången på 17 år förlorade majoriteten i parlamentet, har fått situationen att spåra ur.

Valskrällen 2015 innebär att regeringen och parlamentet kontrolleras av två olika läger som är politiska motståndare. Det är detta som Maduro nu försöker runda genom att skapa ett slags ny konstituerande församling – ett nytt superorgan som ska bestå av omkring 500 ledamöter och ha befogenhet att skriva om konstitutionen.

Läs alla artiklar om: Valet i Venezuela
Gå till toppen