Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Gästskribenten

Ingrid Runsten: Ingrid Runsten: ”Skolan är viktigare än partitaktiken.”

Även i en kommun med så goda förutsättningar som Höganäs vill allianspolitikerna spara på skolan.Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Kommunpolitiken är ofta pragmatisk. Det finns exempel på väl fungerande blocköverskridande samarbeten runt om i landet.
Men i en del kommuner och landsting verkar blockpolitiken så cementerad att det är svårt att urskilja de olika partiernas särart när de rättar in sig i ledet. Resultatet blir i praktiken tre partier – tre block – det rödgröna, det blå och SD. Så är det i Region Skåne och så är det i flera skånska kommuner, ta Höganäs och skolfrågan som exempel.
I Höganäs styr alliansen med egen majoritet, ledd av Moderaterna. Alliansen har 25 av 41 mandat i fullmäktige. M dominerar stort med 19, L har tre, C två och KD ett mandat.
Ett sådant valresultat på riksplanet kan M-ledaren Anna Kinberg Batra inte ens drömma om. I Höganäs finns inte skuggan av tvivel om vilket parti som leder den styrande alliansen.
Höganäs har goda förutsättningar. Ändå beslutade utbildningsnämnden i juni om besparingar på 16,6 miljoner kronor inom skolan och förskolan nästa år. Det är en del av ett generellt krav på effektiviseringar på 3 procent av kommunens verksamheter.
Oppositionen protesterade men allianspartierna röstade för – även om vissa frågetecken återstår. På sparlistan står fritidsverksamhet men också resurser till barn med särskilda behov, till föräldrautbildning och fortbildning av lärare.
Nu protesterar personal och föräldrar. Speciellt har Liberalerna, som profilerar sig som skolparti, fått kritik. Det finns kommuner i landet som kämpar hårt med satsningar på skolor i utanförskapsområden. När då en välmående kommun som Höganäs vill spara på de svaga eleverna finns det anledning att vara kritisk.
Liberalernas inställning är förbryllande. I en insändare i Helsingborgs Dagblad hävdar utbildningsnämndens ledamot Louise Stjernquist (L) att det var nödvändigt att rösta för besparingarna i utbildningsnämnden, men att det är först i fullmäktige i höst som frågan verkligen avgörs. Hon skriver: ”Internt har Liberalerna varit tydliga med vad vi tycker om förslagen gällande skolan."
Men det är utåt som partiet måste stå för sin politik. Och det är nu som skolan debatteras i Höganäs.
Det är ute i kommunerna som centralt formulerade mål ska omsättas i praktiken. Partierna måste bekänna färg i kommunpolitiken, det går inte att gömma sig i ett politiskt block och vika ner sig i hjärtefrågor. Skolan är viktigare än partitaktiken.
På riksplanet spretar alliansen åt olika håll i flera frågor. Fyra partier tycker ofta olika och så måste det vara. Alternativet är ideologisk utslätning, ett politiskt fattigdomsbevis. Kanske håller den borgerliga alliansen ihop i nästa riksdagsval, kanske inte. I många av landets kommuner är det mer säkert att det blir så, däribland i Höganäs. Men hur högt blir priset för ett parti som Liberalerna om det viker sig i skolfrågan? Taktik får inte bli huvudskälet till sammanhållning, det måste finnas ett tillräckligt mått av gemensamma värderingar. Om inte, är det dags att söka nya vägar.
Gå till toppen