Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stadsodling flyttar in i Tegelbruksparken

Ett större stadsodlingsprojekt börjar nu ta form i Ängelholm. I augusti ska nya odlingslådor vara på plats i Tegelbruksparken och till hösten hoppas nyanställda projektledaren Maja Allberg att fler vill starta odlingsprojekt.

Redan i nästa vecka börjar markarbetet i Tegelbruksparken som ska göra det möjligt att erbjuda fler ängelholmare att odla i pallkragar. Odlingslådorna är en fortsättning av stadsodlingen som redan funnits på den före detta Scantomten under ett antal år.
– Där är det fullt nu, med omkring 130 odlingslådor och vi har folk som står på kö, säger projektledare Maja Allberg som redan har ett tiotal personer som har anmält intresse för det nya området.
Projektledare Maja Allberg berättar om det nya stadsodlingsprojektet i TegelbruksparkenBild: Emmalisa Pauly
Valet av plats föll på Tegelbruksparken och det finns flera anledningar till det, enligt Maja Allberg.
– Det här är en park som är ganska intetsägande och inte används särskilt mycket, ändå är det en central punkt i Ängelholm. Dessutom är det många boenden i närheten.
Ett 50-tal nya odlingslådor ska få plats i en cirkel i mitten av Tegelbruksparken.Bild: Emmalisa Pauly
Tegelbruksprojektet görs i samarbete med Ängelholmshem som har många fastigheter i området och man tror att många hyresgäster kan vara intresserade av en odlingslåda. Inte minst om man tidigare bott i villa med trädgård och nu flyttat till lägenhet.
Men tanken är att fler invånare ska kunna lockas att odla både i tillfällig och mer permanent form och på flera olika platser i hela kommunen.
Inför höstterminen kommer Maja Allberg att ta kontakt med både förskolor och skolor för att höra sig för om det finns intresse för odling. Bland annat tittar Ängelholm på det danska konceptet "Haver till maver", som innebär att skolbarn själva odlar ekologiskt på egen odlingslott och sedan även lagar mat av sin skörd. Hon vill också vara med i ett tidigt skede där det planeras nya bostäder och har redan haft kontakt med det företag som blir först ut att bygga på Fridhem.
– De är mycket intresserade av odlingsprojektet och vill gärna kunna erbjuda det i någon form till sina blivande hyresgäster.
Det finns flera syften med att kommunen vill utöka den stadsnära odlingen. Förutom det självklara, att odla grönsaker och andra växter på områden som är outnyttjade, så har man sett att andra odlingsprojekt har lett till att kommuninvånare får träffas på ett nytt sätt, att barn som odlar egna grönsaker också äter mer grönt och till och med att skadegörelsen minskat i bostadsområden med odlingsprojekt.
– Och så är det bra för mångfalden då det lockar insekter och djur, ger ett bättre kretslopp och bättre luft, fortsätter Maja Allberg och skulle kunna fortsätta ytterligare.
Först ut bland alla planerna blir alltså pallkragsodlingen i Tegelbruksparken och enligt Maja Allberg så ska den kunna vara igång redan i augusti månad.
Är det inte lite för sent på odlingssäsongen?
– Det kan man tycka, men det finns mycket man kan sätta i augusti. Kryddor fungerar året runt och man kanske har plantor över hemma som man kan sätta ut. Kålväxter fungerar också mycket bra, vid den här tiden slipper man då dessutom skadedjuren.
Maja AllbergBild: Emmalisa Pauly
Fakta

Vem är Maja Allberg?

Nyanställd projektledare för Ängelholms stadsodlingsprojekt under ett år.

Bor i Lomma men kommer från Östersund.

Nyutbildad trädgårdsingenjör vid SLU i Alnarp.

Har tidigare arbetat bland annat med administration, fastighetsmäkleri och även gått konstskola.

Odlar själv för nuvarande på två balkonger men hoppas på en egen trädgård framöver.

Gå till toppen