Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Art street Helsingborg i gång för fullt – trist fasad på Söder förvandlas till färgexplosion

Tim Timmey är en av street art-konstnärerna som just nu sätter färg på delar av centrala Helsingborg.

Tim Timmey i färd med fasaden på Smedjegatan.Bild: Stefan Lindqvist
Smedjegatan är en en ganska anonym gatstump på Söder. Åtminstone delen som närmast anknyter till Gasverksgatan.
– Här behövs färg. Och det är kul att Länsförsäkringar låtit oss använda deras fasad, säger Tim Timmey.
Han började sin målning den här veckan och hoppas vara klar under fredagen.
– Om vädret håller i sig. Annars får jag avsluta nästa vecka, säger han.
Street art-konstnären Tim Timmey hoppas få klart sin målning under fredagen.
Hans målning har fått många glada tillrop från förbipasserande.
– Det var någon som gnällde lite när jag bara målat grundfärgen. Men nu när de ser djuren och färgerna är det bara positivt.
– Jag vill att folk ska bli glada när de ser målningen, säger Tim Timmey.
På lördag 22 juli kommer holländska Ilse Weisfeldt och Levi Jacobs samt SpiderTag att börja smycka varsin fasad på Söder.
Den 29 juli ska samtliga fem deltagande konstnärers verk vara klara. Hela projektet kulminerar då med en prova-på-dag med work shops och det ges tillfälle att vara med och skapa en gigantisk målning på 500 kvadratmeter på Gustaf Adolfs Torg.
Alla konstnärer har inför arbetet fått kunskap kring platsen de ska arbeta på.
– Vi känner att det är viktigt att ha med den aspekten i arbetet. Hela idén med Art street Helsingborg grundar sig i att tillsammans med de boende och fastighetsägarna i stadsdelen Söder ta avstamp i lokalhistorian och tillsammans forma dess framtid. Ett verktyg för att göra detta tror vi är just via street art, säger projektledaren Fredrik Öjbro.
– Vår förhoppning är att via dessa verk ska man upptäcka nya ytor på söder och kanske bege sig ut på en promenad till delar av staden man vanligtvis inte besöker.
Utöver de fem fasaderna kommer en rad lokala street art-konstnärer att göra sitt avtryck på elskåp längs med sträckan. Ett 20-tal elskåp ska smyckas lördag 29 juli av lokala artister. Arbetet görs i samarbete med Öresundskraft, Skanova och ComHem som äger skåpen. Hela projektet är ett initiativ av Helsingborg stad genom stadsbyggnadsförvaltningen och kulturförvaltningen tillsammans med fastighetsägare, lokala kulturaktörer och lokala street art–artister.
– Utan alla dessa samarbetspartners hade vi inte kunnat göra det här, säger Fredrik Öjbro.
– Fastighetsägarna och Kulturhotellet samt Jimmy Skize och Tim Timmey har bidragit med mycket för att få till stånd Art street Helsingborg.
Gå till toppen