Världen

Svenskar mitt i jordskalvskaoset – en död och två allvarligt skadade

Två människor har omkommit på ön Kos efter ett kraftigt skalv som drabbat delar av turistområden i Grekland och Turkiet. En av de omkomna ska vara svensk, rapporterar flera nyhetsbyråer med hänvisning till grekiska polisen.

En man vid ett skadat hus på Kos.Bild: Kalymnos-news.gr/AP/TT
Skalvet inträffade vid 01.30-tiden, lokal tid, cirka 16 kilometer öster om den grekiska ön Kos i ögruppen Dodekaneserna i Egeiska havet. Platsen ligger nära de turkiska turistorterna Marmaris, Bodrum och Datca.
Läs mer:Vet du mer om jordskalvet? Hör av dig till HD
De två omkomna ska vara en svensk och en turkisk turist. De ska ha befunnit sig på en bar i centrala Kos stad när taket rasade in, enligt AFP. Över 120 människor har skadats på ön och bland dem finns fem allvarligt skadade, varav två svenskar, enligt the Guardian.
UD har inte bekräftat det svenska dödsfallet men bekräftar att det finns svenskar som är allvarligt skadade.
Bild: TTKalymnos-news.gr
– Vi har uppgifter om enstaka skadade svenskar och vi känner till att det finns uppgifter om en avliden svensk. Men i nuläget har jag inga bekräftade uppgifter om att så skulle vara fallet, säger Jessica Garpvall, presskommunikatör vid UD till HD och Sydsvenskan.
Läs mer:Jordskalv – så gör du
Över 120 personer har skadats på Kos, uppger myndigheterna. De flesta har lättare skador och det ska finnas två turister bland de skadade, enligt Reuters.
De omkomna hade befunnit sig på en bar i centrala Kos stad där taket rasat in, enligt AFP. Deras identiteter är inte fastställda.
Skalvet uppmätte magnituden 6,7, enligt USA:s geologiska myndighet USGS. Turkiska myndigheter säger att det hade magnituden 6,3, och kändes längs med hela egeiska kusten.
I området finns tusentals svenskar.
– Rådet vi har till svenskar som befinner sig där är att man följer lokala myndigheters anvisningar, men också att man tar kontakt med anhöriga hemma så att de slipper oroa sig, säger Catarina Axelsson, presskommunikatör vid UD, till TT.
Charterbolagen TUI, Apollo och Ving har alla verksamhet i området. Ving har inte fått några rapporter om skadade gäster eller hotell, uppger bolaget för TT. Apollo har 1760 gäster på Kos och 4400 på Rhodos.
– Vi har ringt runt till alla hotell och har inga uppgifter om någon skadad eller skador på hotellen, säger Ann-Sofie Olsson, pressansvarig på Apollo, till TT.
Flygplatsen på Kos stängdes på morgonen men är öppen igen. Huvudfokus för Apollo är att ta hand de hundratals resenärer som ska resa hem i dag, säger Ann-Sofie Olsson.
– Det viktigaste just nu är att man håller kontakt med sina anhöriga. Vi har personal på plats och det verkar lugnt just nu. Vi arbetar på att få fram mer information så att vi kan berätta för gästerna vad som händer under dagen.
Flygplatsen är tillfälligt stängd för inspektion, enligt Ving.
Swedavia meddelar att de planerade flygningarna till Kos inte kommer att bli inställda. I stället är fredagsmorgonens flygningar till ön försenade.
– Flygningen som skulle ha avgått klockan 06.10 avgår klockan 08.10 och planet som skulle ha lyft 07.10 har ny tid 10.25, säger Anders Porelius på Swedavias presstjänst till TT.
Svenska UD uppmanar svenskar på plats att följa eventuella anvisningar från myndigheterna samt höra av sig till anhöriga i Sverige.
– För den som ska åka till Kos, är det viktigt att själv söka information. Och vi uppdaterar löpande vår informatorn på ambassadernas webbplatser och på ud.se. Sedan bör man också ha kontakt med sitt resebolag och följa situationen i media, säger Sofia Karlberg, presskommunikatör vid UD till HD och Sydsvenskan.
Facebook har aktiverat Safety Check där du kan markera dig som säker.
Läs alla artiklar om: Jordskalvet i Turkiet och Grekland
Gå till toppen