Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Tv-trollkarl släpper barnbok om uppväxten i Döshult utanför Helsingborg

Daniel Karlsson är mest känd som trollkarl i Barnkanalen. Men numera är han också författare. Hans senaste barnbok handlar om uppväxten i Döshult utanför Helsingborg och heter "Signes äppelträd".

Daniel Karlsson, trollkarlen som blev barnboksförfattare.
– Signe fanns i verkligheten och hon var vår enda granne i närheten. Hon gav mig grunden till min bok och grunden till den bästa uppväxt ett barn kan tänka sig, säger Daniel Karlsson.
Han är ny som författare. Debuten “Hjälp! Ett lejon har ätit upp mamma och pappa!” kom förra året och fylldes raskt på med ytterligare två barnböcker. "Signes äppelträd" är hans fjärde bok och fler är på gång.
Annars är Daniel Karlsson mest känd för sina fem säsonger som programledare för "Den itusågade kaninen" på SVT:s Barnkanalen.
– Förra året fick jag drömmar om att börja skriva. Jag skickade in ett manus, men visste hur svårt det var att bli antagen. Man ska ju igenom ett nålsöga. Men jag fick ja direkt. Sen fick jag ja även på manus två och tre. Det kändes helt fantastiskt.
De tre första böckerna gavs ut på Idus förlag, "Signes äppelträd" är utgiven av Helsingborgsförlaget Whip Media.
Den sistnämnda ligger Daniel Karlsson extra varmt om hjärtat.
–"Signes äppelträd" är inspirerad av min uppväxt i Döshult. Det har alltid varit en nostalgisk plats för mig och jag brukar åka dit varje gång jag är i Skåne.
Familjens hus i Döshult låg ganska ensligt. Det var mycket åkrar, ängar, skogsdungar och lövskogar i närheten. Daniel Karlsson hade visserligen några vänner på cykelavstånd, men han gick ofta in till den enda grannen i närheten. Som var Signe.
– Det var en idyllisk uppväxt. Speciellt när jag hängde hos Signe. Jag har alltid haft tankar om att skriva nåt om det där.
Han började med att testa berättelsen på sina egna barn.
– Jag berättade om min granne som hade en tiger i ett äppelträd och det tyckte de att det var jättekul och frågade om allting. När jag märkte att de blev engagerade tänkte jag att det fanns något att bygga på, säger Daniel Karlsson.
Nu finns boken ute och mottagandet har bara varit positivt, enligt Daniel Karlsson.
– Det folk gillar är att jag fått fram själva barndomskänslan och det gör mig varm att höra. Det var därför som jag ville skriva boken.
Daniel Karlssons gamla granne Signe.
För en tid sedan fick han dessutom kontakt med Signes barnbarn Carina. Som även skickade en bild på Signe där hon står vid det numera omtalade äppelträdet.
– Och jag har skickat böcker till Signes barnbarns barnbarn. I sommar ska jag ner och hälsa på flera av dem.
– Det blir som att åka tillbaka i tiden.
Daniel Karlsson är redan på gång med ytterligare tre barnböcker.
– Sen jobbar jag även på en bok för en vuxenpublik. En humoristisk historia i stil med "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".
Han konstaterar att det blivit allt mer bokskrivande och mindre trolleri den senaste tiden.
– Det är som om trolleriet gått i paus-läge. Jag började med trolleriet för att det var kul och sen blev det så att jag började få pengar för det. Efter det var det trolleri 24 timmar om dygnet. Jag ville göra street magic för barn och det lyckades jag till sist sälja in och det blev uppskattat, säger han.
Numera är Daniel Karlsson bosatt i Skogås, söder om Stockholm, där han bor med sin familj. Men han erkänner att det finns tankar på att återvända till södra delarna av landet.
– Jag tänker dagligen på att flytta tillbaka till Skåne. Min flickvän och jag har till och med pratat om att köpa huset som jag bodde i i Döshult och rusta upp det, säger Daniel Karlsson.
– Apropå det, jag jobbade ihop med Robert Rydberg på Liseberg och då lärde vi känna varandra. Vid ett tillfälle la jag ut en bild på mitt barndomshem på Facebook och skrev en bit om det. Då hörde Robert av sig och berättade att han bor i Döshult.
– Men det värsta är en annan person som jag lärt känna på senare år. Han mejlade mig och berättade att han växt upp i just det huset. Det visade sig att hans föräldrar hade huset på den tiden och sen köpte mina föräldrar det. Haha, det finns ju inte på världskartan!
Den som vill träffa Daniel Karlsson kan lämpligen besöka Vikenfesten lördagen den 29 juli.
– Då ska jag trolla och signera böcker, säger han.
Daniel Karlsson på besök vid graven där verklighetens Signe ligger begravd.Bild: Privat
Gå till toppen