Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Israelprotester på GA-torg för tredje gången på kort tid

Under måndagen hölls i Helsingborg ännu en palestinskt protest mot Israel efter händelserna i Jerusalem.

Ett 80-tal personer slöt upp vid manifestationen i måndags kväll.Bild: Peter Ferm
Den upptrappade konflikten mellan Israel och Palestina märks nu också i Helsingborg. Vid tre tillfällen har Svensk-Palestinska centret i Helsingborg kallat till manifestation för att visa sitt missnöje med den israeliska statens säkerhetsåtgärder vid Tempelberget och Al Aqsa-moskén i Jerusalem. Åtgärder som enligt palestinierna både försvårar och kränker deras religionsutövning.
Läs också FN håller möte om Jerusalem
På måndagen var det dags igen.
– Vi vill visa upp bilden av vad som händer i Jerusalem. Det stämmer inte för oss att det är Israel som bestämmer kring ingångarna till moskén. Palestinierna har hand om Al Aqsa-moskén, säger Ahmed Suleiman, ordförande i Svensk-Palestinska centret i Helsingborg.
Ett 80-tal personer hade tagit sig till GA-torget för att delta i manifestationen. Det blev slagord, ramsor och plakat med texter som "Bojkotta Israel", "Ockupation är terror" och "Stoppa bosättningarna".
Konflikten i Jerusalem trappades upp i samband med att Israel satte upp metalldetektorer och övervakningskameror vid ingångarna för att öka säkerheten efter ett dåd då två israeliska poliser dödades. Det var dock bara den sista i ett flöde av konfrontationer mellan parterna som mer eller mindre pågår hela tiden.
Manifestationerna i Helsingborg är en del av många manifestationer som pågår på flera håll både i Sverige och internationellt.
Läs också Abbas fryser säkerhetssamarbete med Israel
Vid manifestationerna sjungs och ropas det slagord mot Israel och händelseutvecklingen i Jerusalem beskrivs. Mötena har dock kritiserats för att vara alltför hårda i sin ton, rent av antisemitiska. Men det håller Ahmed Suleiman inte med om.
– Vi har aldrig problem med judar. Vi måste respektera varandra. Vi vill visa på problemet med det Israel gör, säger han.
Att man skanderar "Israel är mördare" och "Israel är slaktare", vilket man gör, tycker han inte är att gå över gränsen.
Läs också Abbas bryter kontakten med Israel
Han påpekar också att det vid manifestationerna inte bara är palestinier på plats utan också andra araber och även svenskar. Det tycker han tyder på att frågan är större och bredare än en diskussion kring hur man kan uppfatta det som sägs.
Läs också Lokala Palestinaföreningar protesterade mot konflikten vid al-Aqsamoskén
Under de tre tillfällen manifestationerna hållits har allt fler slutit upp för att delta eller bara lyssna. Något han uppskattar.
– Vi vill visa hela Sverige, hela Europa vad som sker, säger Ahmed Suleiman.
Gå till toppen