Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

LÄSARBREV: ”Värderingarna förändras kontinuerligt.”

Birgitta Hernestam:

Transportstyrelsens tidigare generaldirektör bär ansvaret för att hemliga uppgifter kan ha läckt. För detta brott döms hon att betala 70 000 kronor, vilket är en struntsumma i sammanhanget.
Frågan är vilken fallskärm som utvecklas.
Återigen ser vi exempel på utnämningar till höga poster av inkompetenta personer. Hur länge dröjer det innan detta förfarande stoppas? Lönen till en generaldirektör ligger på mycket hög nivå.

Åke Lindroth:

Den fristående krönikören Ann-Sofie Dahl tar sats (24/7) i 1700-talsjuristen Thomas Thorilds gamla devis: ”Att tänka fritt är stort, men att tänka rätt är större”. Den står huggen i sten ovanför ingången på Uppsala universitet och för Dahl utgör den utgångspunkten i en uppgörelse med det inskränkta svenska samhället. Enligt henne uppmanas vi ju oupphörligen här i Sverige ”att tänka rätt”. Inte minst via skola och public service. De arma svenskarna får redan i förskolan ta till sig värderingar, som sedan förstärks livet igenom.
För oss som jobbat i den svenska skolan hela livet står det väl klart att värderingarna förändras kontinuerligt. Det är bara att följa läroplansdebatterna i samband med varje ny läroplansreform. Tradition och värderingar är i ständig förvandling, även om det finns idéer om att de är fast cementerade.
”Demokrati och allas lika värde är förstås viktigt att få fram när intoleransen och kvinnoförtrycket brer ut sig på svenska gator och torg”, skriver Dahl och fortsätter ”I sant liberala Danmark, där individens frihet är mer än ett tomt slagord” är det något helt annat. Tyvärr kan jag inte se, att deras ”fria tänkande” resulterat i ökad förståelse och tolerans gentemot exempelvis invandrare och tiggare. Däremot så raljerar man ofta över begreppet ”politiskt korrekt”.
Avslutningsvis berör Ann-Sofie Dahl steriliseringspolitiken i Sverige, men hon ger ”den socialdemokratiska staten” hela skulden. Det fanns en svag opposition mot hela steriliseringspolitiken, men den inskränkte sig bara till ett fåtal liberaler och kommunister enligt riksdagsprotokollet. En likartad steriliseringspolitik förekom samtidigt på många håll i världen exempelvis i Danmark och i många amerikanska delstater. Som väl är förändrades våra värderingar och attityder under efterkrigstiden och med facit i hand ser vi med avsky tillbaka på den förda politiken.

Per Strandell:

Med anledning av strejken bland dem som hämtar sopor i Stockholm sätter HD/Sydsvenskans ledarredaktion (13/7) fingret på en viktig fråga; hur olika kvinnors och mäns arbete värderas. En skillnad till kvinnors nackdel både vad gäller lönen och arbetsmiljön.
Men Sydsvenskan glömmer en annan viktig sak i den här konflikten. Nämligen det faktum att ett kraftigt skuldsatt bolag kan vinna en offentlig handling.
Enligt Joakim Bornold, sparekonom i Nordnet, står sopföretaget Reno Norden, med bas i Norge, på randen till konkurs.
För att överleva som bolag är det alltså de anställda som ska sänka sina löner. Är det också en framtid som väntar för lärare och vårdpersonal i privata välfärdsbolag med skral ekonomi?

Ebbe Åkerberg:

HD/Sydsvenskans ledare (28/6) om LSS glömmer något högst väsentligt. Assistansreformen som kom 1993 gjorde det möjligt för människor med funktionshinder att ta makt över sitt eget liv. Individen kunde för första gången själv välja den personal som skulle tillgodose behoven. De kunde bestämma över sitt eget liv precis som alla andra. Det var det som var det revolutionerande.
Att nu försämra denna möjlighet och i värsta fall återgå till exempelvis en hemtjänst som inte ger individen möjlighet att välja oavsett om hemtjänsten organiseras i privat eller kommunal regi, är en tillbakagång som inte är värdig ett resursrikt välfärdssamhälle.
Gå till toppen