Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Värmen dröjer sig kvar på Bruket

När publiken gått hem tar arbetet med att packa ner scenbygget vid. Årets Bruksspel blev en succé hos kritikerna – men dåligt väder gav lägre intäkter än förväntat.

Dag Juhlin har varit ansvarig för det nya scentaket som köptes in i år med pengar från ett Leaderprojekt. "Det innehåller 986 delar och har fungerat precis som vi hade tänkt".Bild: Annsofie Wieland
Heléne Lindquist går fram och tillbaka med luren tryckt mot örat. Hejdar sig, svarar på en fråga, vinkar in en lastbil som ska hämta bodar och hejar på arbetarna som jobbat sedan sjutiden på morgonen med att plocka ner scentaket.
När applåderna tystnat efter söndagens sista föreställning av årets bruksspel, Flygande planer, var det avslutningsfest. Men redan nästa dag var många av de frivilliga igång igen på Klippans pappersbruk.
Britt-Marie Henrysson packar scenkläder. De antika pilothuvorna på ställningen bakom henne är lånade och ska lämnas tillbaka.Bild: Annsofie Wieland
På lastkajen, som fungerar som scen, får ingenting finnas kvar. Publikens sittplatser och ljudanläggningen är inhyrd och ska hämtas, men både scentak och tält tillhör Teater Amabile och ska stuvas undan.
I utrymmena bakom scenen står Britt-Marie Henrysson och viker scenkläder. Alla de 133 kostymerna ska fraktas till kostymförrådet på allaktivitetshuset Sågen.
– Vi hänger upp dem och ser vad vi kan använda till nästa år. Men först ska allt tvättas, säger hon.
Sigge Asvaldsson och Agnar Helgason är båda frivilliga. Sigge har både stått på scen tillsammans med en dotter och hjälpt till bakom. "Det är jätteroligt. Jag jobbar på pappersbruket också, så nu är jag här fast jag har semester".Bild: Annsofie Wieland
Dag Juhlin övervakar nedplockningen av det nya skärmtaket som köptes in i år och har gett en spelbar scen i både regn och solsken. För honom är det första året som frivillig i Bruksspelet.
– Förut satt jag i publiken och tittade, nu har jag förstått hur mycket arbete som måste göras. Det här är ett socialt superprojekt och en jätteproduktion, säger han.
I restaurangtältet är det skratt när frivilliga Agnar Helgason och Klara Forsén monterar ner sidorna. Klara var med i förra årets föreställning, i år hjälpte hon till bakom scenen så mycket hon kunde.
– Hon är vår duracellkanin. Blir man trött tittar man på Klara och så får man ny energi, säger Agnar.
En del av rekvisitan är originalprylar från 1910-talet som lånats ut till Bruksspelet och Heléne Lindquist.Bild: Annsofie Wieland
För Bruksspelet återstår också att summera ekonomin. Trots välvilliga recensioner och positiv publikrespons gjorde dåligt väder i början på spelperioden att biljettintäkterna inte nådde upp till samma nivå som förra året. Då såldes 4 800 biljetter, i år lite mer än 4 100. Det är huvudanledningen till att man missade intäktsmålet med knappt 200 000 kronor.
– Regnar det så är det nog tyvärr så här det ser ut. Bara 30 procent av publiken bokar i förväg, resten väntar tills de ser hur vädret blir. Sista helgen är det fullsatt oavsett, säger Heléne Lindquist.
För att inte gå back kommer en del av det arbete som lagts ner få bli oavlönat – framför allt projektledaren Heléne Lindquists, ett faktum som hon verkar ta med ro.
– Nästa år får vi helt enkelt bromsa kostnaderna och ha mer marginal, men ett av våra kännetecken är att vi berättar en ny historia varje gång, det är ingen annan som gör det.
Årets föreställning är dokumenterad genom en filminspelning på DVD och inspelning av musiken på CD.
Fakta

Bruksspelets ekonomi

Total budget i år var 1,75 miljoner kronor, där framtagning av nyskrivet manus och ny musik utgör cirka 13 procent av kostnaderna.

Marknadsföringen kostade 170 000 kronor.

300 000 kronor fick Bruksspelet i olika bidrag, varav merparten från Klippans kommun. Företagen sponsrade med 180 000 kronor. Resten av intäkterna ska komma från biljetter.

Merparten av ensemblen på cirka 50 personer är amatörer som ställer upp utan lön. Detsamma gäller kulissarbetare, kostymansvariga och övrig personal.

Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen