
Heléne Lindquist går fram och tillbaka med luren tryckt mot örat. Hejdar sig, svarar på en fråga, vinkar in en lastbil som ska hämta bodar och hejar på arbetarna som jobbat sedan sjutiden på morgonen med att plocka ner scentaket.
När applåderna tystnat efter söndagens sista föreställning av årets bruksspel, Flygande planer, var det avslutningsfest. Men redan nästa dag var många av de frivilliga igång igen på Klippans pappersbruk.

På lastkajen, som fungerar som scen, får ingenting finnas kvar. Publikens sittplatser och ljudanläggningen är inhyrd och ska hämtas, men både scentak och tält tillhör Teater Amabile och ska stuvas undan.
I utrymmena bakom scenen står Britt-Marie Henrysson och viker scenkläder. Alla de 133 kostymerna ska fraktas till kostymförrådet på allaktivitetshuset Sågen.
– Vi hänger upp dem och ser vad vi kan använda till nästa år. Men först ska allt tvättas, säger hon.

Dag Juhlin övervakar nedplockningen av det nya skärmtaket som köptes in i år och har gett en spelbar scen i både regn och solsken. För honom är det första året som frivillig i Bruksspelet.
– Förut satt jag i publiken och tittade, nu har jag förstått hur mycket arbete som måste göras. Det här är ett socialt superprojekt och en jätteproduktion, säger han.
I restaurangtältet är det skratt när frivilliga Agnar Helgason och Klara Forsén monterar ner sidorna. Klara var med i förra årets föreställning, i år hjälpte hon till bakom scenen så mycket hon kunde.
– Hon är vår duracellkanin. Blir man trött tittar man på Klara och så får man ny energi, säger Agnar.

För Bruksspelet återstår också att summera ekonomin. Trots välvilliga recensioner och positiv publikrespons gjorde dåligt väder i början på spelperioden att biljettintäkterna inte nådde upp till samma nivå som förra året. Då såldes 4 800 biljetter, i år lite mer än 4 100. Det är huvudanledningen till att man missade intäktsmålet med knappt 200 000 kronor.
– Regnar det så är det nog tyvärr så här det ser ut. Bara 30 procent av publiken bokar i förväg, resten väntar tills de ser hur vädret blir. Sista helgen är det fullsatt oavsett, säger Heléne Lindquist.
För att inte gå back kommer en del av det arbete som lagts ner få bli oavlönat – framför allt projektledaren Heléne Lindquists, ett faktum som hon verkar ta med ro.
– Nästa år får vi helt enkelt bromsa kostnaderna och ha mer marginal, men ett av våra kännetecken är att vi berättar en ny historia varje gång, det är ingen annan som gör det.
Årets föreställning är dokumenterad genom en filminspelning på DVD och inspelning av musiken på CD.
Fakta
Bruksspelets ekonomi
Total budget i år var 1,75 miljoner kronor, där framtagning av nyskrivet manus och ny musik utgör cirka 13 procent av kostnaderna.
Marknadsföringen kostade 170 000 kronor.
300 000 kronor fick Bruksspelet i olika bidrag, varav merparten från Klippans kommun. Företagen sponsrade med 180 000 kronor. Resten av intäkterna ska komma från biljetter.
Merparten av ensemblen på cirka 50 personer är amatörer som ställer upp utan lön. Detsamma gäller kulissarbetare, kostymansvariga och övrig personal.
Regler för kommentarer
Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!
Tänk på att:
Det här är inte ok:
Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.