Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Nära tusen åsikter kom in vid medborgardialog om Höganäs översiktsplan

Planarkiteket Natali Klosterling ska nu sammanställa vad invånarna tycker.

Det är stor skillnad antalet åsikter längs med Öresund och Skälderviken. Merparten av de runt 960 åsikterna är koncentrerade längs kommunens västkust.
Under juni månad provade Höganäs kommun ett nytt grepp för att få folk att tycka till om den kommunala översiktsplanen som ska ge en fingervisning om hur marken i Kullabygden ska användas i framtiden.
På sin hemsida gavs folk möjlighet att tycka till om vilka platser man tycker är bra respektive dåliga, var nya bostäder kan byggas, vilka områden som passar för verksamhet, vilka områden och byggnader som ska utvecklas med varsamhet, grönområden och vilken gata eller korsning som behöver utredas.
Läs också Fler ska tycka till om översiktsplanen i Höganäs
För de som inte kände sig bekväma att tycka till framför datorn, fanns även möjlighet att tycka till på plats i stationshuset på riktiga kartor.
Merparten av invånarna valde dock att lämna sina åsikter digitalt.
– Vi har fått in cirka 960 synpunkter men det är inte det samma som att så många personer har tyckt till. En och samma kan ha lämnat flera synpunkter, säger Natali Klosterling som sen i februari är anställd som projektledare för arbetet med den nya översiktsplanen.
Natali Klosterling tycker att dialogkartan är ett bra sätt att få fler att tycka till om översiktsplanen.Bild: Maria Berkmo
Hon är nöjd med resultatet.
– Det har varit väldigt uppskattat med denna typ av medborgardialog. Bara en månad är en kort tid så jag tycker det är ett bra resultat med 960 synpunkter, säger Natali Klosterling.
Exakt vad invånarna har haft för åsikter är inte klart än.
– Vi håller på att sammanställa vad folk tycker och det tar tid. Det ska bli en rapport som presenteras för politikerna förhoppningsvis i slutet av augusti. Rapporten ska också läggas ut på kommunens hemsida.
– Vi har fått in fler positiva åsikter än negativa.
Dialogkartan finns fortfarande tillgänglig på kommunens hemsida på hoganas.se/op. Där kan man själv se var och kring vad folk tyckt till. Själva åsikten finns dock inte med.
Förutom dialogkartan har tjänstemännen på samhällsbyggnadsförvaltningen även försökt få in den yngre generationens åsikter. Detta genom att vara med på tre sommarlovsaktiviteter.
– Vi vill engagera en bredare målgrupp och har också varit i Viken, Mölle, Jonstorp och Höganäs och stått utanför livsmedelsbutiker och fångat hur invånarna ser på framtid och utveckling, säger Natali Klosterling.
Absolut flest åsikter har kommit in vad gäller centralorten, men även i Viken, Strandbaden och Nyhamnsläge. I samhällen längs med Skälderviken är det betydligt färre som har tyckt till. Även Jonstorp har fått få synpunkter.
Nästa steg i arbetet med översiktsplanen blir nu fortsatt diskussion.
– När vi har sammanställt de här synpunkterna kan det eventuellt bli en revidering av det förslaget som ställdes ut förra året.
Under 2019 är tanken att fullmäktige ska klubba översiktsplanen.
Dialogkartan kan även komma att användas i andra sammanhang.
– Man kan tänka sig att använda samma koncept när man har en större detaljplan, typ i storlek med potatisåkern i Viken, säger Natali Klosterling.
Gå till toppen