Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Streetdance som suddar ut gränser – laddar för Hx

På dansgolvet är alla ett, oavsett bakgrund. Vi besöker ett intensivt streetdance-pass inom ramen för kulturprojektet East side stories.

Streetdance-passet har den här torsdagen förlagts till Medborgarskolan på Söder. Vi möter ett rytmiskt och synkat gäng. Fr v: Omar Khalil, Celine Torstensson, Tilda Nordström, Anisha Behera (delvis skymd) och Yrsa Kronborg.Bild: Rickard Dighammar
– One, two, three, four – pam, pam, pam!
Koreografen Moa Söllgård manar på till ett tungt hip hop-beat. En handfull tjejer, 10-15 år, låter sig fångas av rytmen. De jobbar med hela kroppen inför speglarna på väggen.
Det är ett av de sista passen inför sommarens examen: ett framträdande på Hx-festivalen. Om inte helt och hållet redan nu, så kommer allt att sitta då, lovar de.
Tilda Nordström, 15, äntrar scenen med självförtroende:
–Klart att jag kan detta! Det är bara att köra, säger hon om attityden.
Streetdance samlar det bästa från en mängd olika stilar. På den här workshopen ligger fokus på hip hop. Moa Söllgård har låtit färdig koreografi varvas med improvisation.
–Vi har jobbat fram mycket tillsammans. De har fått välja rörelser som vi sedan satt ihop. Det blir lite deras personligheter som kommer fram, säger hon.
Tilda Nordström har ett ord för vad hon känner i dansen: "glädje!"
–Där hemma sätter jag bara på en låt och får in groovet. 80-tal, 90-tal, allt. Senast var det A-Ha:s "Take on me". Och vad heter han... Ed Sheeran. Hans "Shape Of You" funkar bra till popping, säger hon och visar med robotliknande rörelser hur musklerna på armarna "poppar".
"Glädje!" Tilda Nordström älskar att dansa.Bild: Rickard Dighammar
Streetdancen är ett av många inslag inom ramen för East side stories. Det statligt finansierade kulturprojektet – 1,65 miljoner kronor – har fokus på de östra delarna av staden, alltså Drottninghög, Dalhem och Fredriksdal. Målet är att mötas över kulturella gränser och ge kreativiteten en kick.
Precis som på dansgolvet, alltså.
–Det spelar ingen roll vad man har för bakgrund. Man är i dansen här och nu, säger Moa Söllgård.
Omar Khalil nickar. Han är professionell dansare från Syrien, nu knuten till stadsteatern.
–Alla har en kropp och rörelser. Det är lätt att skapa kontakt, man behöver inte prata, säger han.
Teater, sång och skrivarverkstad är andra inslag i projektet. Nästa vår ska det, som vi tidigare berättat, sättas upp en musikal. Stadsteaterns Annika Kofoed, projektledare för East side stories, skriver manus och regisserar. Hon utgår från mötena med folk i stadsdelarna.
–Jag samlar på berättelser. Jag har träffat många människor med en otrolig kreativitet och drömmar. De vill uttrycka sig och komma någonstans i livet, säger hon.
Musikalen ges på Drottninghög. Tanken är att sätta upp ett tält med plats för flera hundra personer.
Men först alltså – streetdance på Hx-festivalen. Showen äger rum fredagen den 4 augusti klockan 15-15.30 på scenen i biblioteksparken. Då berättas det också om East side stories.
Dagen innan, på torsdagen, bjuder projektet på musik och dans klockan 16.15-16.45 på samma scen. Medverkar gör också Inva-Sam (Invandrarföreningarnas samorganisation), som står bakom East side stories ihop med stadsteatern och stadens studieförbund.
Moa Söllgård instruerar Yrsa Kronborg, Tilda Nordström och Anisha Behera.Bild: Rickard Dighammar
Moa Söllgård.Bild: Rickard Dighammar
Omar Khalil.Bild: Rickard Dighammar
Annika Kofoed.Bild: Rickard Dighammar
Gå till toppen