Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Gästskribenten

Ingrid Runsten: Ingrid Runsten: ”Vårdens politiker har en läxa att lära. Se på Ängelholm.”

Politikerna i regionfullmäktige äger inte längre frågan om vilken vård som ska bedrivas privat respektive offentligt fullt ut.Bild: Sandra Henningsson
Till hösten lär debatten om vinster i välfärden ta ny fart trots att regeringen nog helst skulle vilja stoppa undan Ilmar Reepalus utredning och låta den sakta glömmas bort. Åtminstone när det gäller vården, eftersom regeringen vet att den inte klarar sig utan de privata företagen.
Men Vänsterpartiet kommer ändå att envisas och troligen kräva långtgående vinstbegränsningar inför höstens budgetöverläggningar.
Fast varken S eller V – och inte heller övriga partier – verkar förstå att de inte längre äger frågan fullt ut. Verkligheten håller på att springa ifrån dem, se bara på ortopedin i Ängelholm där Region Skånes styrande politiker nu är mer eller mindre överspelade.
I Ängelholm har vårdföretaget Aleris i sex år utfört bland annat ryggkirurgi och rehabilitering på Region Skånes uppdrag. Men det rödgröna styret har med stöd av Sverigedemokraterna beslutat att verksamheten ska återgå i offentlig regi när avtalet löper ut i mars 2018. Detta trots protester och varningar om att det inte finns tillräckligt med ortopeder vare sig i Helsingborg eller på övriga skånska sjukhus. Den ansvariga S-politikern Yvonne Augustin har hoppats kunna locka över ortopeder från Aleris.
En naiv förhoppning har det visat sig. Läkarna stannar på Aleris där man tänker fortsätta – och på sikt utvidga – den ortopediska verksamheten i Ängelholm trots att grundavtalet med Region Skåne upphör. Aleris utgår istället från ett avtal om att ta emot vårdgarantipatienter, som löper på längre tid. Den privata kliniken hoppas på patienter också från andra landsting och från andra länder.
Om inte det rödgröna styret omprövar beslutet lär väntetiderna bli längre för de skånska ryggpatienterna. När regionen så inte klarar att ge vård i rätt tid, kan patienterna få vård hos Aleris, men nu enligt avtalet om vårdgaranti. En ur patientperspektiv oönskad omväg.
Så kan det gå när de ideologiska skygglapparna är på och får väga tyngre än patientfokus och personalhänsyn. Bland Region Skånes anställda finns en stor trötthet på tvära kast mellan privat och offentlig drift beroende på om alliansen eller S leder regionen.
Men det går inte längre att behandla personalen som om det bara fanns en enda tänkbar arbetsgivare. Det går inte att genomföra stora förändringar utan att ha dem som ska göra jobbet med sig. Vårdens politiker har en läxa att lära av det som nu händer i Ängelholm.
Egentligen har det inte så mycket med privat eller offentligt att göra. Egentligen handlar det om att vara en bra vårdgivare och en bra arbetsgivare.
Sjukvården är en av väljarnas angelägnaste frågor och vårdpolitiker väljs utifrån vad de vill med vården. De kan inte tillåta sig att önsketänka eller tappa greppet. Politikerna ska inte lägga sig i detaljerna, men ha kontroll över principer och ekonomi. Då behövs långsiktiga spelregler som sätter kvalitet i fokus såväl inom offentlig som privat verksamhet.
Gå till toppen