Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så förvandlas centercourten

Från tennisbana till konsertarena på ett par timmar. Hur är det ens möjligt? Vi förklarar hur centercourten i Båstad byter skepnad.

Efter att sista bollen är slagen måste allt klaffa. Bara några timmar senare ska centercourten vara förvandlad till konsertarena.
Peter Eriksson leder jobbet.Bild: Göran Stenberg
Att göra något som brukar ta mer än en arbetsdag på blott ett par timmar kräver mycket folk, rutin – och en gnutta tur.
Det tog en dryg kvart att lyfta in scenen på centrecourten.Bild: Göran Stenberg
Göteborgsföretaget Demo Group sköter allt ljud och ljus på stadionområdet under tennisveckorna. Deras man på plats och den som har ansvaret för att allt går som man tänkt är Peter Eriksson.
Scen i luften.Bild: Göran Stenberg
Han är nu inne på tionde året i Båstad. Han har haft många roller under den tiden, som artist, konferencier och programvärd.
Peter Eriksson dirigerar kranföraren från läktaren.Bild: Göran Stenberg
–Vi levererar tekniken till alla banor, Tennisgalan, Players night och fredagskonserten med Tommy Körberg, berättar han och fortsätter:
Spånskivor ska skydda banan.Bild: Göran Stenberg
En kvartett och Tommy Körberg, men det blir mycket prylar ändå.Bild: Göran Stenberg
–Vi fick frågan för sex år sedan. Då tog vi hit Göteborgssymfonikerna och Mamma Mia-gänget. Sedan kom Darin, Agnes och Carola. I fjol blev det ingen föreställning. Jag vet inte varför, men jag tror att Bicky Chakraborty inte fick den artist han ville ha.
Det är hotellmagnaten och grundaren av Elite hotels som bjuder på gratiskonserterna.
Då Demo Group fick uppdraget att ordna en konsert på centercourten efter den sista fredagsmatchen var man minst sagt skeptisk.
Jimmy Egmyr drar fram strömmen.Bild: Göran Stenberg
I år är scenen vänd mot landläktaren.Bild: Göran Stenberg
Det gäller att ha ordning på prylarna.Bild: Göran Stenberg
– Att bygga en scen som denna här i Båstad tar normalt en åtta, tio timmar, nu ska det göras på två, säger Peter Eriksson.
Dags att lyfta scentaket.Bild: Göran Stenberg
Innan man gav sig på den första konserten för sex år sedan, provbyggde Demo group hemma i Göteborg.
Bild: Göran Stenberg
Totalt är det 50 personer som är igång under två timmar för att få allt på plats. Själva scenen på fyra och ett halvt ton lyfts på plats med en mobilkran. Allt som allt är det tio ton med prylar som ska in på banan, som dessutom ska täckas med spånskivor.
En hög med instrument...Bild: Göran Stenberg
– Och vi har lyckats varje gång, men vi har varit oroliga. I år är det en något enklare situation, tycker vi, säger Peter Eriksson och förklarar:
– Det är bara fyra i bandet och så Tommy Körberg, det är med andra ord ingen jätteproduktion. Tidigare har man haft så kallad parkettsittning, med massor av stolar på banan, men så är det inte i år.
Ljudet på väg upp.Bild: Göran Stenberg
Det är många faktorer som gör hela pjäsen vansklig. Man vet inte när man kan komma in på arenan, väder och vind kan ställa till det och man har höga säkerhetskrav.
– Kort och gott så måste vi ha lite tur, annars går det inte, säger Peter Eriksson med ett leende.
Och det hade man. För den sista kvartsfinalen flyttades till bana ett och redan tjugo över fyra kunde man börja jobba.
Gå till toppen