Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tiotusentals väntas till Helsingborg för sommarfestival och fotbollsfest

Turismen i Helsingborg når sin kulmen till helgen med de stora turistmagneterna Hx-festivalen och Eskilscupen, som båda väntas locka tiotusentals besökare till staden. Helsingborgs hotell och campingar är redan fullbokade.

Juli är den överlägset mest intensiva turistmånaden i Helsingborg med över 136 000 gästnätter i fjol.Bild: Sven-Erik Svensson
– Till helgen är de hetaste dagarna på året. Alla hotell och campingar kommer vara fulla. Det är bra för hela regionen, säger Emma Håkansson, turismchef i Helsingborg.
De stora dragplåstren är Eskilscupen och stadsfestivalen Hx som båda går av stapeln i veckan 6 augusti respektive 3 till 5 augusti.
Hx räknar med att locka cirka 54 000 besökare utifrån till staden (av totalt cirka 120 000 väntade besökare till festivalen). Eskilscupen meddelar att de väntar cirka 40 000 besökare.
Även förutsatt att en del besökare kommer ta del av både Eskilscupen och Hx så väntas närmare 100 000 besökare till helgen.
Mängden besökare medför också utmaningar för Helsingborgs stad.
– Vi är förberedda på att det blir hårt tryck. Säkerhetsmässigt har Hx och Eskilscupen egna arrangemang, som stadsbyggnadsförvaltningen har överblick över. Växer sig Hx större blir det svårt att ha på samma helg som Eskilscupen – men som det är nu klarar vi det, säger Emma Håkansson.
"Hx ger mervärde till Eskilscupens deltagare", säger Helsingborgs turismchef Emma Håkansson.Bild: Sonny Thoresen
Emma Håkansson betonar även Eskilscupens viktiga roll som dragplåster.
– Just Eskilscupen fyller alltid hela staden. Den är jätteviktig för oss – en av våra viktigaste arrangemang under hela året. Det är så värdefullt att den återkommer varje år. Vi brukar säga att den fyller upp alla hotell från Laholm till Lund.
Fotbollsturneringens arrangörer tror de lockar ännu lite fler människor i år än tidigare.
– Vi har växt lite till jämfört med i fjol. I år har vi 744 lag och vi räknar med 40 000 besökare. Nu börjar det snart dra ihop sig, säger André Petersson, en av de drivande krafterna bakom Eskilscupen.
Många av stadens hotell bekräftar bilden: nästa helg är nästan uteslutande fullbokad redan nu. Lika fullt är det på campingarna.
– Vi är helt fulla i helgen – alla campingplatser och stugor. Det är totalt uppemot 500 platser. På torsdag trillar alla in, säger Hannes Linnér på Råå vallar camping.
Mikael, Heidi och dottern Meja Koch.Bild: Sven-Erik Svensson
Heidi, Mikael och Meja Koch är på besök i staden och kommer vara tre av tiotusentals besökare i helgen.
– Här är väldigt trevligt. Vi bor bara i Helsingör så det blir bara en dagsutflykt för oss. Vi kommer tillbaka för festivalen, det ser vi fram emot, säger Heidi Koch.
Klaus och Leon Damrau på besök från Tyskland.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen