Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Historiska bilder – skåning i F1-test: ”Barndomsdröm som går i uppfyllelse”

Här är de första bilderna på Gustav Malja i sitt livs första Formel 1-test. Just nu testkör den unge skånske racingstjärnan för Saubers F1-team i Budapest. ”Det blir en stor dag för mig och en barndomsdröm som går i uppfyllelse”, säger Malja på sin sajt.

Gustav Malja från Limhamn i Malmö har under hela sin racingkarriär haft ett stort mål. Formel 1. Och nu är han närmare än någonsin.
Malja som sedan förra säsongen kör i klassen under Formel 1 gör just nu sitt första test i en av världens största idrottscirkusar.
– Att få chansen att testa Formel 1, i årets bil på en riktig Grand Prix-bana, känns ofattbart. Även om jag känt till det ett tag har det nog fortfarande inte riktigt sjunkit in. Det blir en stor dag för mig och en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Det blir ett häftigt sätt att avsluta de här dagarna i Budapest på, minst sagt, förklarar Malja på sin sajt.
Foto: Sauber.
Testet med Sauber håller på under tisdagen på Hungaroring utanför Budapest i Ungern. Och det är en stor händelse i svensk racingsport – och för alla runt Gustav Malja också såklart.
– Jag har nog mer puls än någon annan. Nu är vi framme. Det här har vi jobbat för sedan 2010 när Mika, Gustavs pappa, kontaktade mig, säger Maljas manager Anders Lundbladh.
Förre racingstjärnan Rikard Rydell ingår också i teamet runt Malja. Och han är liksom Lundbladh och pappa Mika på plats i Ungern vid sidan av banan.
– Detta är det första rookietestet för Sauber. 126 varv – det är mycket inställningar. Och kanske det tuffaste testet av alla, 38 grader, en jobbig banan. Klart det här är stort för honom, men han klarar det bra, förklarar Rydell.
”2005 körde han sin första gokarttävling om nu är vi här. Det känns fantastiskt. Han har talangen, sedan vet vi inte hur långt det räcker.”
För tolv år sedan startade skåningen Malja sin racingkarriär – och nu är han vid sin stora dröm.
– 2005 körde han sin första gokarttävling om nu är vi här. Det känns fantastiskt. Han har talangen, sedan vet vi inte hur långt det räcker, förklarar pappa Mika för Sydsvenskan.
Gustav Malja körde i helgen på samma bana när han slutade på 13:e plats i Formel 2-loppet på Hungaroring.
21-årige Gustav Malja har gjort en rekordkarriär i den tuffa racingvärlden. 2016 gjorde han sin första säsong i GP2, som då var klassen under Formel 1, och slutade totalt på en 13:e plats. Under premiärsäsongen hade Malja två pallplatser, Spa (Belgien) och Monza, (Italien).
I årets serie, som döpts om till Formel 2 ligger Malja på en 11:e plats efter 14 av 22 tävlingar. Malja började säsongen starkt med poäng i fyra av de sex första loppen, men har sedan inte tagit poäng i de åtta senaste.
Men just idag är det något helt annat som gäller. Det gäller att ta chansen – för snart kan ny historia skrivas. Gustav Malja kan bli den 11:e svensken genom tiderna att köra Formel 1.
– Det här är en väldigt spännande tid i min karriär, säger Gustav Malja. Det blir några intensiva dagar nere i Ungern, och det är viktigt för mig att maximera dem. Självklart sporrar vetskapen om F1-testet ytterligare. Det ger extra energi och är bara positivt på alla tänkbara sätt, förklarar Malja på gustavmalja.com.
Läs också Malmöföraren Gustav Malja om testchansen i Formel 1: ”Det är magiskt”
Gå till toppen