Klippan

Skapande från minnet på biblioteket

Hur ser dina minnen ut? Det fick ett gäng barn lista ut – och gestalta – på biblioteket under onsdagen. Deras konstverk kommer bli en del av souvenirutställningen i Klippans konsthall.

– Oh, där har jag varit, utbrister Alva Wattman.
Hon står med sina kompisar och spanar in kylskåpsmagneterna från världens alla hörn i Klippans konsthall. Snart ska de själva få skapa konstverk som ska ställas ut bland de andra souvenirerna i utställningen Souvenir betyder minne.
Jasmine Cederqvist visar barnen souvenirutställningen. Alva Wattman, Patricia Pitoula och Giullana Cotta (i förgrunden) minns resor och händelser när de spanar in kylskåpsmagneterna.Bild: Hanna Rahlén
– Det är kul att det får synas, jag tycker inte att man ska stoppa undan det man skapat. Här får det ta plats, säger Jasmine Cederqvist, konstnär och konstpedagog, som håller i konstverkstaden som barnen är med i.
Läs mer:Så minns vi världen – souvenirerna intar konsthallen
Tanken är att barnen ska fundera över sina egna minnen och sedan skapa utifrån dem. Och det viktigaste är inte att det blir fint, poängterar Jasmine Cederqvist.
– Man ska tänka kring motivet och känslorna man vill förmedla. Det är innehållet som räknas säger hon och vänder sig mot barnen:
– Var tokiga när ni skapar!
Jasmine Cederqvist uppmanar skaparna att vara tokiga och säger särskilt att det inte finns några rätt eller fel.Bild: Hanna Rahlén
Det kommer fram en låda med knappar, skimrande bollar som liknar diskokulor och trägrenar på bordet. Och minnen såklart.
– Jag tänker på när vi skulle ta familjefoto i Sälen och Filip, min bror, svängde fel. Då körde vi förbi såna varningsskyltar och sen ramlade vi ner för en brant, kanske en meter högt var det, och jag fick en fläskläpp, minns Alva Wattman.
Patricia Pitoula och Alva Wattman skissar på sina tittskåpsidéer. Deras verk kommer att hänga i konsthallen sedan.Bild: Hanna Rahlén
Patricia Pitoula minns en resa till Polen där hon fick med sig en souvenir från en saltgruva.
– Jag och min bror Alexander fick välja var sin och jag valde ett träd i salt. I gruvan kunde man slicka på väggarna, berättar hon.
Hunden Posha ska få ta plats i Patricia Pitoulas minneskonst.Bild: Hanna Rahlén
I bibliotekets atrium är det uppdukat för pyssel. Först gör barnen en skiss som sedan ska bli till ett tittskåp. För vissa är det reseminnen som dyker upp på pappret för andra är det fantasiminnen. För Patricia Pitoula är det en saknad fyrbent kompis.
– Jag gör en hund som heter Posha, det är min mosters hund. När vi är i Polen är jag med henne hela tiden.
Fakta

Konstverkstad

Även på torsdagen, 3 augusti, är det konstverkstad på biblioteket.

Mellan klockan 10 och 16 är hela familjen välkommen för att skapa konst utifrån minnen.

Gå till toppen