Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Missnöjd prins vill begravas ensam

Prins Henrik har funnits vid drottning Margrethes sida i 50 års tid, men vid döden drar han gränsen. Arkivbild.Bild: Jens Dresling AP/TT
Han har varit gift med henne i 50 år, men tillbringa evigheten vid drottning Margrethes sida vill prins Henrik av Danmark inte.
"Kungahuset har i dag offentliggjort att hans kungliga höghet prins Henrik inte vill begravas i Roskilde domkyrka", skriver det danska hovet i ett pressmeddelande.
För BT bekräftar hovets kommunikationschef Lene Balleby att prinsbeslutet är en missnöjesyttring.
– Det är ingen hemlighet att prinsen i många år har varit missnöjd med sin roll och den titel han blev tilldelad i den danska monarkin, säger hon till tidningen.
– För prinsen är beslutet att inte låta sig begravas vid drottningens sida den naturliga konsekvensen av att han inte blev likvärdigt behandlad i förhållande till sin maka.
Den franskbördiga 83-åringen föddes som Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat och tog sig namnet Henrik i anslutning till bröllopet 1967.
Drottning Margarethe är enligt hovet införstådd med makens gravallvarliga protest.
Gå till toppen