Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Missnöjd prins vill begravas ensam

Prins Henrik har funnits vid drottning Margrethes sida i 50 års tid, men vid döden drar han gränsen. Arkivbild.Bild: Jens Dresling AP/TT
Han har varit gift med henne i 50 år, men tillbringa evigheten vid drottning Margrethes sida vill prins Henrik av Danmark inte.
"Kungahuset har i dag offentliggjort att hans kungliga höghet prins Henrik inte vill begravas i Roskilde domkyrka", skriver det danska hovet i ett pressmeddelande.
För BT bekräftar hovets kommunikationschef Lene Balleby att prinsbeslutet är en missnöjesyttring.
– Det är ingen hemlighet att prinsen i många år har varit missnöjd med sin roll och den titel han blev tilldelad i den danska monarkin, säger hon till tidningen.
– För prinsen är beslutet att inte låta sig begravas vid drottningens sida den naturliga konsekvensen av att han inte blev likvärdigt behandlad i förhållande till sin maka.
Den franskbördiga 83-åringen föddes som Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat och tog sig namnet Henrik i anslutning till bröllopet 1967.
Drottning Margarethe är enligt hovet införstådd med makens gravallvarliga protest.
Gå till toppen