Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Prins Henrik vill inte dela grav med Drottning Margrethe

Prins Henrik av Danmark vill inte begravas med sin Drottning Margrethe, bekräftar danska hovet i ett pressmeddelande. Orsaken är att han inte fått den titel och roll han vill ha i det danska kungahuset.

Bild: Britt-Mari Olsson
Den folkkära Drottning Margrethe har sedan länge sin planerade, sista viloplats under en sarkofag i Roskilde Domkyrka. Men hennes man Prins Henrik meddelar nu att han inte vill begravas bredvid sin drottning.
”Kungahuset har idag offentliggjort att hans kunglige höghet Prins Henrik inte önskar att bli begravd i Roskilde domkyrka, som tidigare har varit planerat. Prinsens beslut innebär att han inte kommer att ligga vid sidan av hennes majestät drottningen under den sarkofag som professorn och bildkonstnären Bjørn Nørgaard har utarbetat”, skriver det danska kungahuset i ett pressmeddelande.
Kungahuset lägger sedan till att drottning Margrethe är "införstådd med beslutet.”
Enligt de danska tidningarna BT och Extrabladet är orsaken att den danske prinsen inte har fått den ställning och titel som han ville ha i det danska kungahuset.
– Det är ingen hemlighet att prinsen i många år har varit missnöjd med sin roll och den titel han har blivit tilldelad i den danska monarkin. Den missnöjdheten har de senaste åren vuxit mer och mer, säger det danska kungahusets kommunikationschef Lene Balleby till BT.
Till Extrabladet säger Balleby att prinsen inte blivit "likvärdigt behandlad i förhållande till sin äkta maka” genom att han inte har fått ” den titel och funktion som han har önskat.”
Danska medier har tidigare spekulerat i om Prins Henrik vill bli begravd med sin familj i Frankrike där han är född. Men nu är det klart att han bryter traditionen där danska regentpar begravs tillsammans.
Drottning Margrete och Prins Henrik gifte sig 10 juni 1967, men beslutet är inget uttryck för att makarna vill skiljas påpekar Lene Balleby för BT
Den planerade sarkofagen i Roskilde Domkyrka kommer inte att ändras, även om drottningen nu ska ligga ensam under den, skriver Extrabladet.
Gå till toppen