Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Hertha Bengtsson på Höganäs museum

Glaskonstnären och keramikern Hertha Bengtssons verk ställs ut på Höganäs museum. Tillsammans med 27 av de 34 konstnärer som under en tioårsperiod fått stipendium ur hennes fond.

Hertha Bengtsson var en framgångsrik keramiker och glaskonstnär. Hon fick sitt genombrott som formgivare när hon för Rörstrands skapade servisen "Blå eld". Från 1975 och fram till sin död 1993 bodde hon i Mölle.
Servísen "Blå eld" som Hertha Bengtsson gjorde för Rörstrands, blev ett genombrott. Hon hade en framgångsrik karriär i Tyskland och vid 75 års ålder började hon med glasformgivning hos Strömshyttan.Bild: Anders Malmberg
–Hon var oerhört kreativ och färgstark personlighet. Och man ser här att hon var väldigt produktiv, säger Anna Zaar, Möllebo som kände Hertha Bengtsson.
1996 började stipendium ur Stiftelsen Hertha Bengtssons stipendiefond att delas ut. Nu visar Höganäs museum verk från de flesta av de konstnärer som till och med 2016 fått stipendium.
Keramikern Sara Möller är en av de som ställer ut på Höganäs museum. Hon är 2011 års stipendiat. Då hade hon gått ut Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg och höll på att starta upp sin atelje.
– Stipendiet betydde väldigt mycket, jag hade råd att arbeta med konsten, säger hon.
Sara Möller förbereder för att kunna placera sina konstverk på Höganäs museum. Ett av verken är redan framplockat.Bild: Anders Malmberg
När Sara Möller skapar tycker om att jobba i gränslandet mellan abstrakt och figurativt. Konstverken representerar olika känslor och tillstånd.
– Jag jobbar rätt experimentellt, med flödet i stunden. Det blir många misstag och antingen blir det dåligt eller magiskt. Det är det som är både det jobbiga och det som triggar mig. Jag gör aldrig likadant två gånger, det blir tråkigt, säger hon.
Den övervägande delen av stipendiaterna är kvinnor, men det finns också några män. Och det är spridda åldrar på de utvalda.
Keramikern Linda Karlsson, som var stipendiat 2008, är representerad på utställningen.Bild: Anders Malmberg
– Här finns allt från klassisk keramik till mer experimentell, säger Ami Kinell, ordförande i styrelsen för Höganäs museum och konsthall.
Utställningen har vernissage på lördag den 5 augusti klockan 14. Fram till och med den 10 september går det att se Hertha Bengtssons och hennes stipendiaters verk.
"Den blå elden" är en bok av Gunilla Marcus-Luboff, om Hertha Bengtsson.Bild: Anders Malmberg
Gå till toppen