Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Djur lockade på hantverksmässa i Ängelholm

Under lördagen hölls traditionsenligt Hantverks- och matmässan i Hembygdsparken. Många var det som passade på att titta på hemslöjdat, fast bland de yngre besökarna var de gästande djuren bäst.

Gullvi Carlsson handlar änglar av Anne-Marie Åsbrink.Bild: Emmalisa Pauly
Någon sorts tumme med vädret har nog Hembygdsföreningen ändå. Ju närmare vi kommer årets Hantverksmässa, desto mer av den där gula bollen i himlen ser vi nämligen.
En av de som kommit för att besöka mässan är Gullvi Carlsson från Vejbystrand som står och tittar på handgjorda änglar.
Sälja änglar i Ängelholm, är det en affärsidé? Jo, enligt Anne-Marie Åsbrink går det alldeles utmärkt. Många har varit intresserade, berättar hon.Bild: Emmalisa Pauly
– Jag brukar komma varje år. Att jag stannade just här är för att jag tycker mycket om änglar. Sen har jag en syster som fyller år, så hon ska få en av mig. En cyklande ängel eftersom hon gärna cyklar själv.
Det är Anne-Marie Åsbrink som säljer de små bevingade figurerna. Hon har åkt ända från Borås för att delta i mässan.
– Jag hörde av mig till arrangörerna när jag hörde talas om mässan. Jag tänkte det kunde vara kul att sälja änglar i Ängelholm, säger hon.
Neo Torstensson tittar på alpackor tillsammans med mamma Linda Mortensen och mormor Birgit Mortensen som säger: "Jag är mest här för att umgås med mina barnbarn."Bild: Emmalisa Pauly
Rejält med uppmärksamhet väcker företaget från Majbacka som tillverkar garn från egna djur. För visserligen finns det besökare som tittar på nystan, men få verkar vilja släppa Majbackas fyra näpna alpackor med blicken.
– Först kommer de för att se djuren, sen intresserar de sig för garnet, säger Sven-Erik Möller på Majbacka Alpacka, som efter fyra år på mässan kan konsten att locka folk till sitt bås.
Carina Boman-Bårström har haft knyppling som hobby i sex år. "Fast jag provade på det redan i skolan" säger hon.Bild: Emmalisa Pauly
Som att väva, fast utan vävstol. Så beskriver Carina Boman-Bårström knypplingskonsten. Själv sitter hon och tillverkar en salamander i den gamla hantverkstekniken.
Carina Boman-Bårström visar sitt knypplade halsband.Bild: Emmalisa Pauly
– Spetsar och sådant är ju inte så populärt längre, men man kan göra mycket annat. Den här ödlan, som kanske skulle passa på en handväska, eller örhängen eller halsband. Det är bara fantasin som sätter gränser, säger hon.
"Jag vågar titta så här nära!" säger Albert Rosenqvist som med mamma Frida Parment besöker marknaden för första gången.Bild: Emmalisa Pauly
Vid Munka-Ljungbys biodlares bord står en väldigt fascinerad Albert Rosenqvist. Fast inte är det den söta honungen som lockar.
– Honung åt jag för bara några dagar sedan, men bina gillar jag, säger han.
Det finns nämligen en bikoloni finns på plats på bordet. Bakom en fönsterruta kan besökarna se de små nyttodjuren krypa runt på en vaxkaka.
Skulle du vilja ha egna bin då?
– Kanske, men då får man ha de i en sån, säger Albert Rosenqvist och pekar på glaset.
Till den idén är mamma Frida Parment något skeptisk.
–Det tror jag nog ändå inte. Vi har en katt, det får räcka.
Gå till toppen