Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Viarpsandan" hjälpte till att fixa SM i paradressyr

I helgen hölls tävlingar på högsta nivå när Viarps Kör- och Ridklubb ordnade SM för dressyrryttare med funktionsnedsättning. Flera ideella ställde upp under arrangemanget. "Vi är ett bra team", säger Sandra Lindvall från Svalöv.

Hon har ridit i klubben i drygt 11 år och är en av de ideella som är på plats under söndagen för att rida fram hästarna, så att de är uppvärmda och klara inför tävlingarna.
– Det är så himla häftigt att vi får arrangera SM. Det är ju en stor och viktig tävling, säger hon och tillägger att alla i klubben har ställt upp för att göra helgen så bra som möjligt.
Sandra Lindvall från Svalöv och hästen Vero Moda.Bild: Emmalisa Pauly
Hon berättar att gemenskapen i klubben har ett speciellt ord, Viarpsandan.
– Det betyder att vi är ett bra team och att alla hjälper till. Det är bra stämning här.
Läs också Hon siktar mot OS trots smärtorna
Martina Arnving från Härslöv är nybliven medlem i klubben. För henne var det en självklarhet att ställa upp som funktionär under SM.
– Jag började rida här i november och det här är ett bra sätt att träffa folk, säger hon.
Även hon är bekant med Viarpsandan.
– Vi är ett gott gäng här. Det märktes speciellt igår (lördag) när vi hade fest med alla ryttare, funktionärer, domare, sponsorer och representanter från Ridsportförbundet – ja, alla som hjälpt till.
Martina Arnving från Härslöv ställer upp som funktionär under SM-helgen.Bild: Emmalisa Pauly
I Stora Ridhuset har Anita Johnsson från Laholm precis avslutat sin tävlingsomgång. Ryttarna i paradressyr delas in i fem olika grader, beroende av funktionsnedsättning, och Anita Johnsson tävlar i Grad 1, som är skritt.
Hon är veteran i tävlingssammanhang och har flera Paralympics bakom sig, nu senast i Rio de Janeiro förra året. Hon tycker att hon fått ett varmt mottagande på årets SM-tävlingar i Viarp.
– Det är en välvillig klubb och det märks att de har lagt ner sin själ i det här. Mycket trevligt arrangerat, konstaterar hon.
Anita Johnsson från Laholm är en av fyra uttagna till EM i Göteborg i slutet av augusti.Bild: Emmalisa Pauly
Tillsammans med ryttarna Louise Etzner Jakobsson och Felicia Grimmenhag är hon redan klar för EM i paradressyr i Göteborg den 21-27 augusti.
Den fjärde ryttaren var tänkt att tas ut under SM i Viarp – och kampen om platsen skulle egentligen stå mellan Christina Petersson från Ljungby och Lena Malmström från Sösdala. Men eftersom Christina Peterssons häst blev sjuk i sista stund, blev det inget avgörande i Viarp utan den fjärde EM-biljetten gick automatiskt till Lena Malmström.
Felicia Grimmenhag imponerar på domarna – även hon tävlar i EM.Bild: Emmalisa Pauly
– Men Lena gjort väldigt bra resultat och har legat högt på den internationella rankingen så det blev ett naturligt avgörande, förklarar Agneta Aronsson, förbundskapten för landslaget i paradressyr.
Hon har följt många SM under åren och är också nöjd med helgen i Viarp.
– De har gjort det med den äran och har lagt ner otroligt mycket engagemang och tid i det här.
Inför tävlingarna rids hästarna fram i Lilla Ridhuset.Bild: Emmalisa Pauly
Under SM tävlade även hemmaryttaren Hanna Murray. Hon klassificerades som pararyttare 2015 och tävlade i grad 3 under årets SM.
Fakta

Viarps kör- och ridklubb

Klubben grundades 1972 och har idag cirka 600 medlemmar. På ridanläggningen finns ett 30-tal skolhästar, både storhästar och ponnyer, och 400 elever som rider varje vecka.

Det anordnas även specialkurser inom dressyr, hoppning, körning, voltige och lägerverksamhet.

Föreningen bedriver klubbtävlingar upp till regional nivå och Allsvenskan.

Gå till toppen