Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Giftägg i Sverige spårade och kasserade

Det svenska arbetet med att spåra ägg som innehåller rester av giftigt bekämpningsmedel är över. Den senaste leveransen av 5500 ägg till en grossist i Göteborg har stoppats, en tidigare leverans har spårats till restauranger där de kasserats – eller ätits upp.

"Giftäggen" som kommit till Sverige har spårats. ArkivbildBild: Aas, Erlend
– För vår del är arbetet färdigt. Det är så långt det går kontrollerat, spårat och stoppat, säger Bernadette Weber, enhetschef vid miljöförvaltningen i Göteborg till TT.
Läs mer: Efter äggskandalen: Nu testas kycklingkött
Enligt Livsmedelsverket tyder allt på att Göteborgsgrossisten är den enda i Sverige som fått in partier med ägg från Nederländerna som innehåller resthalter av bekämpningsmedlet fipronil.
– De två senaste veckorna har det tagits in omkring 11000 ägg från den aktuella leverantören. Hälften har stoppats, den del som kom veckan innan har huvudsakligen gått vidare till restauranger i Göteborg och närområdet. Grossisten har uppmanat dem att kassera äggen mot ersättning. En del har naturligtvis redan använts upp, säger Bernadette Weber.
Ännu tidigare leveranser skulle också kunna spåras – men det är ingen idé enligt miljöförvaltningen.
– De finns ju inte kvar längre, säger Bernadette Weber.
Livsmedelsverket har informerat om att den som ätit av äggen inte behöver vara orolig.
"Utifrån våra beräkningar baserat på uppmätta halter och svenska matvanor är det inte någon hälsorisk ifall du ätit av äggen. Det gäller både vuxna och barn", säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket enligt ett pressmeddelande.
Grossisten i Göteborg fortsätter samarbeta med leverantören men nu med andra ägg som är noggrant kontrollerade. Miljontals kontaminerade ägg har dragits tillbaks från marknaden i Nederländerna, Belgien, Tyskland och Schweiz.
Inom EU är fipronil inte godkänt för att behandla djur och stallar inom livsmedelsproduktionen. I Sverige är det inte tillåtet som bekämpningsmedel, utan enbart som medel mot löss, fästingar och kvalster för hund och katt.
Läs alla artiklar om: Giftiga ägg
Gå till toppen