Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Dålig stämning i danska kungahuset

Danska historiker förfasas. Inte sedan 1600-talet har kungligheter kritiserat varandra så öppet. Det är upplagt för dåligt semesterstämning sedan prins Henrik sagt att hans fru drottning Margrethe ”gör mig till en narr”.

Prins Henrik är notoriskt gruffig om det faktum att han står i skuggan av drottning Margrethe, och inte tituleras kung. Men någon sorts gräns tycks ha passerats när prinsen i en intervju med kändistidningen Se og Hør i sitt vinslott Cayx i Frankrike sade saker som:
”Min fru har inte gett mig den respekt som en vanlig maka ska ge sin äkta hälft”.
” Det är hon som gör mig till en narr. Jag har inte gift mig med drottningen för att bli begravd i Roskilde.”
Ständigt nummer två. Prins Henrik på ett av de sista representationsuppdragen han deltog i tillsammans med drottning Margrethe, 200-årsfirandet av den norska grundlagen i Oslo 2014.Bild: Åserud Lise
Lars Hovbakke Sørensen, historisk expert på kungahuset, konstaterade att den öppna kritiken saknar motstycke i danska och europeiska kungahus. Åtminstone i modern tid.
– Vi ska tillbaka till Christian IV för att se något liknande!
Hovreportrar menar att Henrik blivit för bitter, kvällspressen kallar honom ”snyftprinsen” och det spekuleras i om han verkligen är vid sina sinnens fulla bruk.
Det väckte stor uppståndelse redan i slutet av förra veckan när kungahuset officiellt meddelade att prins Henrik inte vill begravas tillsammans med sin maka i Roskilde domkyrka.
Det är inte så att Henrik vill begravas i sin familjegrav i Frankrike. Nej, han vill bara att döden verkligen ska skilja honom och drottning Margrethe åt, när de ändå inte är likställda i livet.
Drottningen själv valde att inte kommentera ställningstagandet. Lene Balleby, pressansvarig vid hovet, fick skicka budskapet om att detta ”inte var en överraskning” och att det ”inte är en skilsmässa”.
Men sedan trappade prinsen upp sitt krypskytte mot drottningen genom att, till synes, ge henne skulden för sitt beslut. Se og Hørs intervjufilm med prins Henrik sittande i en öppen sportbil gick häromdagen varm i alla danska medier, även i DR:s nyhetsprogram.
Läs mer: Prins Henrik: ”Jag har inte gift mig med drottningen för att begravas i Roskilde”
Prins Henrik går inte ostraffad för sina tirader.
Drottning Margrethe är enormt omtyckt i Danmark. Prins Henrik har inte mötts av samma varma känslor, men har på äldre dagar ändå blivit lite folkkär.
Det möttes med viss förståelse när drottningen i sitt nyårstal 2015 berättade att Henrik inte längre tänkte representera i officiella sammanhang, utan gick i pension från plikter vid 81 års ålder. Som jämförelse kan nämnas att den brittiske prins Philip nyligen tog samma beslut, men vid uppnådda 96 år.
Men nu vidgas sprickan i det danska regentparet för varje vecka som går. Drottning Margrethe är på väg till slottet i södra Frankrike - det lär vara upplagt för en frostig semestervistelse.
Gå till toppen