Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kommunen håller fast vid sitt beslut: Inga vindkraftverk i Östra Ljungby

Företaget Billyvind ville bygga vindkraftverk i höjd med Stidsvig längs E4:an men kommunen sa nej. Trots företagets överklagan håller man fast vid sitt beslut.

Det var redan 2007 som vindkraftsföretaget visade intresse för att bygga vindkraft i Klippan. Då sökte man bygglov för två kraftverk i Östra Ljungby men eftersom Klippans kommun inte var klara med sin egen vindkraftsplan rann byggplanerna ut i sanden.
Läs också Min mening: "Beräkningarna av buller vid vindkraftverk håller inte måttet"
2015 ansökte företaget om tillstånd från Söderåsens miljöförbund, men då endast för ett vindkraftverk, och på förbundets uppmaning lämnade man två år senare även in en ansökan om bygglov.
Efter att plan- och byggnadsnämnden sett över ansökan gav de företaget avslag. Man ansåg bland annat att ett enskilt kraftverk så nära bostäder inte är förenligt med planen för vindkraft i kommunen och att ansökan var motstridig då man inte uppdaterat den tillräckligt sedan man 2007 ansökte om bygglov för två kraftverk.
Läs också Känner sig överkörda av vindkraftplaner
Företaget överklagade avslaget och ärendet har nu hamnat på plan- och byggnadsnämndens bord igen. När nämndens arbetsutskott tog upp ärendet i måndags blev resultatet ett fortsatt nej till ansökan.
Gå till toppen