Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Unga bluesstjärnan Lisa Lystam till Helsingborg

På torsdag spelar Lisa Lystam Family Band på Rockbåten.

Lisa Lystam Family Band.
Hon har i bluesmagasinet Jefferson utsetts till det största stjärnskottet inom svensk blues. Dessutom har hon fått mängder med utmärkelser och stipendier och har representerat Sverige i blues-EM.
På torsdag 10 augusti kan man se och höra Lisa Lystam Family Band på Rockbåten.
När Dygnet runt för en tid sedan intervjuade Lisa Lystam berättade hon om senaste albumet ”Give you everything”:
– När vi fick tid att tänka på vilken musik vi ville göra drog vi åt det tuffare och lite råare soundet. Vi ville locka folk i vår ålder. Jag älskar hela den här traditionella bluesen Chicagobluesen, det är asnajs, men jag vet att det inte är så tilltalande för folk under 30. Vi gjorde den typiska bluesgrejen i början, nu har det blivit mer moderniserad blues. Lite rockigare, lite råare, men själva blueskärnan finns kvar i musiken.
Varför är det viktigt att modernisera bluesen?
– Det som är bra med den här genren är man kan resa över hela världen även om man är ett relativt okänt band. Jag menar, vi är inte ett band som syns på tv-kanaler eller spelas på P3. Blues är en smal genre. Men det finns bluesfestivaler, klubbar och ställen som håller genren levande.
– Fast arrangörerna är oftast äldre snubbar, då måste man hjälpa till med att få upp intresset för en yngre publik och det är där vi försöker pusha på. Vi försöker få unga människor intresserade, för annars kommer bluesfestivalerna och klubbarna att dö ut. Det kommer inte att finnas någon som tar över, säger Lisa Lystam.
Du brukar beskrivas som det nya stjärnskottet på den svenska blueshimlen”. Är det betungande eller inspirerande?
– Det är ju asfint att det skrivs så, men det känns samtidigt som att det nu dykt upp så himla många unga band inom bluesen, och inte minst många kvinnor, som spelar och turnerar, så jag är inte längre det nya unga stjärnskottet. Det finns så många nu.
Gå till toppen