Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Gästskribenten

Ingrid Runsten: ”Toppa laget med en senior.”

Barbro Westerholm, 84 år, sitter fortfarande i riksdagen för Liberalerna.Bild: Pontus Lundahl / TT
Tiden när du varken är för ung eller för gammal är försvinnande kort. Det är en tid då du också ska göra karriär, skaffa barn och gärna engagera dig politiskt. Att det inte går, speciellt inte om du är kvinna och dessutom tar huvudansvar för hemarbetet, märks i de höga sjuktalen för kvinnor mitt i livet.
De intensiva åren är snart över och du har mer tid och ork. Du lyssnar på politikernas uppmaningar om att jobba längre. Men blir du arbetslös får du på arbetsförmedlingen veta att du tillhör en sådan där problematisk grupp. Behöver du låna kan det också vara svårt – tidningen berättade om ett fall för några veckor sedan. Det statliga bolåneinstitutet SBAB tog dock bort åldersgränsen efter kritik.
Den här typen av klara fall kan Diskrimineringsombudsmannen, DO, pröva. Det är förbjudet i lag att diskriminera människor på grund av ålder. Men åldersdiskriminering är svårt att bevisa och de diskriminerande attityderna är brett förekommande.
De politiska partierna, som borde vara ett föredöme, är det inte. Snarare tvärtom.
Ett exempel är Socialdemokraterna i Helsingborg som inför valet 2014 rensade bort alla över 65 år från valbar plats på listan till kommunfullmäktige med motiveringen att de skulle föryngra.
I riksdagen ser det ut på liknande sätt. I valet 2014 var 26,4 procent av de röstberättigade över 65 år, men andelen ledamöter i riksdagen över 65 år blev bara 2,6 procent.
Förmågan anses dock inte avta efter 60 inom alla områden eller yrkesgrupper. En sjuksköterska på sextio plus är välkommen och på sommaren räddar pensionärerna vården. Och är du en utbildad mattelärare är du en så sällsynt sort att du är eftersökt oavsett ålder. Att vårda sjuka eller undervisa barn är krävande arbetsuppgifter.
Ålder är alltså enbart en nackdel när det finns större tillgång på arbetskraft än efterfrågan. Äldre är en sorts reservstyrka, precis som de riktigt unga. Vilket visar att det rör sig om fördomar och attityder som leder till diskriminering.
Hur omfattande den faktiskt är visades nyligen i en studie av två nationalekonomer, Magnus Carlsson och Stefan Eriksson. Redan kring 40 minskar chansen att bli kontaktad efter att ha skickat in en jobbansökan och närmare pensionsåldern kontaktas knappast någon alls.
Det är en diskriminering som slår hårdast mot kvinnor som ofta är de som jobbar deltid när barnen är små och sedan har en del att ta igen för att inte bli fattigpensionärer.
Så är det alltså i ett av världens mest jämställda och jämlika länder. Som samtidigt är ett av de mest åldersfixerade.
Ungefär nu avgör partierna vilka som ska toppa listorna inför nästa års val till riksdag, kommuner och landsting. Nomineringsprocesser sållar fram vilka som ska placeras på valbar plats och vilka som mest är utfyllnad.
Menar politiker allvar med att människor ska arbeta längre upp i åldern måste de också ge äldre politisk makt. Så toppa laget med en senior istället för att placera dem på avbytarbänken.
ingrid.runsten@gmail.com Ingrid Runsten är frilansskribent.
Gå till toppen