Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Många lockade av att prova på friidrott

För första gången någonsin har Höganäs friidrottsförening arrangerat en friidrottsskola på sommaren. Deltagarna får testa olika grenar och förhoppningen är att de ska fastna för friidrotten.

Rut Söderholm från Jonstorp tar i och stöter iväg kulan. Hon tycker det är kul att prova på nya grenar och vill gärna försöka med tresteg också.Bild: Anders Malmberg
En efter en stiger ungdomarna in i kastringen, greppar kulan och stöter iväg den. Kula är bara en av alla grenar som deltagarna på sommarens friidrottsskola på friidrottsarenan vid Sportcenter i Lerberget får prova på.
– Testa att hålla den in till halsen, säger Marcus Tornée, som är inlånad tränare från IFK Helsingborg.
Runt 65 barn och ungdomar i åldrarna 5 till 13 år är med och tränar från måndag till torsdag denna vecka. De flesta av dem, cirka 50 stycken, är inte med i föreningen, som bildades 2014. Det finns en förhoppning om att friidrottsskolan ska kunna locka fler att träna med föreningen till hösten.
Oscar Peñalver Wendler är snabb, han har kommit sjua i skolmästerskapen. Han tycker friidrottsskolan är rolig, men har ännu inte bestämt sig för om han ska fortsätta till hösten.Bild: Anders Malmberg
–Det ser ut som om 40 av de nya är intresserade av att fortsätta. Det är kul att se att det finns så stort intresse, det slår alla förväntningar, säger Victor Svanesohn, ordförande i föreningen sedan mars i år.
Under förra vintern var det brist på tränare i föreningen och man tappade många av barnen och ungdomarna som tränade.
– Vår vision med friidrottsskolan är att få ett forum för barnen att prova på. Vi vill dels ha fler medlemmar, men också nå nya grupper, säger Victor Svanesohn.
Elias Gullmo är tränare i Höganäs friidrottsförening. Här kör han en reaktionsövning ed ungdomarna.Bild: Anders Malmberg
Under träningsdagarna får ungdomarna och barnen rotera och prova på olika grenar, allt från diskus och spjut till sprint- och hoppgrenar. Meningen är det ska vara roligt samtidigt som de lär sig.
–Det går jättebra, här finns många talanger. De äldre gillar ofta sprint och kast, de yngre gillar mest att leka. De har sagt hela veckan att de har träningsvärk, säger Marcus Tornée.
Tilde Heidenmark från Viken är inte medlem i Höganäs friidrottsförening. Hennes mamma tyckte att hon skulle ha något att göra på sommaren. Så då blev det friidrottsskola.
–Det har varit jätteroligt att prova nya grenar. Jag gillade höjdhopp, säger hon.
Hannah Cook från Viken tar sats och stöter iväg kulan.Bild: Anders Malmberg
Hannah Cook från Viken stöter iväg kulan. Om hon inte redan har för mycket dansträning, så funderar hon på att fortsätta med friidrotten.
– Jag tycker det är roligt att springa och hoppa längd. Kula är också roligt, säger hon.
Tränaren Joel Bengtsson instruerar 7-årige Neo Sönju, från Mjöhult, i tekniken för att kasta spjut. Det riktiga spjutet är ersatt av ett litet träningsredskap i gummi.
– Man kan lära sig teknik och koordination med den. Ju yngre barnen är desto enklare är det, säger Joel Bengtsson.
7-årige Neo Sönju från Mjöhult tränar på spjuttekniken, efter att tränaren Joel Bengtsson gett tips.Bild: Anders Malmberg
Neos mamma Anna Sönju sitter och tittar på.
–Neo har testat många olika aktiviteter men inte fastnat. Detta tycker han är roligt, så jag hoppas han fortsätter, säger hon.
Tränarna Marcus Tornée och Arber Bajrami är inlånade från IFK Helsingborg.Bild: Anders Malmberg
Gå till toppen