Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trump: Eld och raseri inte kraftfullt nog

President Donald Trump trappar upp ordkriget och varnar Nordkorea för att ens fundera på att angripa USA. – Saker kommer att hända dem som de inte ens trott vara möjliga, sade han inför ett möte med vice president Mike Pence.

En sydkoreansk man tittar på ett tv-inslag om Nordkoreakonflikten.Bild: Ahn Young-Joon/AP/TT
Uttalandet kommer sedan Nordkorea meddelat att landet överväger en robotattack mot amerikanska baser i Guam i Stilla havet, bara några timmar efter Trumps besked att ytterligare hot från diktaturen kommer att mötas med "eld och raseri".
– Det uttalandet var kanske inte tillräckligt kraftfullt, sade Trump på torsdagen och tillade att om inte kärnvapendiktaturen besinnar sig "kommer den att hamna i svårigheter få andra nationer befunnit sig i".
Samtidigt säger Trump att han inte utesluter dialog.
Nordkoreas militär har avfärdat Donald Trumps uttalanden som "fullständig nonsens".
– Vettig dialog är inte möjlig för en sådan kille, som saknar förstånd, sade en nordkoreansk general tidigt på torsdagen, enligt landets statliga nyhetsbyrå KCNA.
Militären uppger att landet kommer att färdigställa planen för att avlossa fyra medeldistansrobotar av Hwasong-12-typ mot vatten runt Guam i mitten av augusti, och därefter invänta order från ledaren Kim Jong-Un om den ska verkställas.
Ön Guam är ett nav för amerikansk militär närvaro i Stilla havet, med två baser och bland annat bombplan. Robotarna skulle enligt planen passera över Shimane, Hiroshima och Koichi i Japan, enligt general Kim Rak Gyom, och landa nära Guam, men utanför amerikanskt territorium.
Hotet sätter USA i en svår sits. Om robotarna skulle avlossas skulle man förlora i trovärdighet om man inte försöker att skjuta ned dem. Och om en eller flera av robotarna skulle slinka igenom skulle det ifrågasätta landets robotförsvar.
Efter det upptrappade tonläget säger Japan i ett uttalande att landet aldrig kan tillåta provokationer från Nordkorea.
Enligt Sydkoreas militär kommer grannen i norr att möta ett "hårt och strängt" svar om Guamplanerna sätts i verket.
Sydkorea har beredskap för att agera omedelbart, säger en talesperson, men i nuläget har man inte sett någon ovanlig åtgärd i norr.
Även USA:s försvarsminister Jim Mattis kom med ett skarpt uttalande. Pyongyang måste "upphöra med alla överväganden om handlingar som kommer att leda till slutet för regimen och undergången för dess folk”, sade Mattis i ett skriftligt uttalande.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson försökte i sin tur dämpa rädslan för en militär konfrontation, och sade att han inte tror att det finns något omedelbart hot mot Guam.
De senaste turerna i ordkriget har väckt omfattande internationella reaktioner. Rysslands FN:s ambassadör uppmanar till dialog och säger att en militär lösning inte är något alternativ.
– Vår starka önskan är att USA håller sig lugnt och avstår från att provocera fram handlingar som kan vara farliga, säger Vasilij Nebenzja.
Guam är en av USA:s tyngsta utposter i Stilla havet.
Fakta

Diktaturen i Nordkorea

Konflikten på koreanska halvön har pågått ända sedan andra världskrigets slutskede då halvön delades upp i en kommunistisk stat i norr och en kapitalistisk i söder.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Den kommunistiska diktaturen styrs av Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Fakta

Guam

Guam är beläget 3 500 kilometer sydöst om Nordkorea. Placeringen, nära till Kina, Japan, Filippinerna och Koreahalvön, har gjort Guam strategiskt viktigt för USA.

Landplätten är cirka 550 kvadratkilometer och bara sex kilometer bred vid sin smalaste punkt och har 160 000 invånare.

Spanien hävdade sin rätt till Guam 1565. Ön blev amerikanskt territorium efter det spansk-amerikanska kriget 1898. Japan belägrade Guam under 2,5 år andra världskriget.

Militärt finns omkring 7 000 personal på flygbasen Anderson och flottbasen Guam. På baserna är bland annat B1B-bombplan, stridsflygplan och fyra attackubåtar placerade, liksom ett robotförsvarssystem av typen THAAD.

Källor: AP, ABC

Gå till toppen