Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Världskända lindansare ska gå på lina – mellan kranarna i Västhamnen i Helsingborg

60 meter upp i luften, mellan containerkranarna i Västhamnen, ska lindansare från hela världen vandra och göra konster i helgen. Delar av vandringen kommer att sändas live på Facebook under lördagen.

Slackline på hög höjd, likt det som ska ske i helgen, kallas för highline.Bild: David Sjöström
Det var förra året som Helsingborgs hamn fick en förfrågan från Slackline Sveriges projektledare David Sjöström.
Han ville "förverkliga sin dröm": att gå på lina mellan containerkranarna i Västhamnen, förklarar Anna-Lotta Camper, kommunikatör vid Helsingborgs hamn.
– Det är ju en spektakulär miljö och en spännande idé tyckte vi. Samtidigt var vi tvungna att tänka över och överväga. Men eftersom det hela handlar mycket om säkerhet och säkerhet är ett av våra främsta områden – de vill ju inte heller trilla ner – såg vi det här som en möjlighet, säger hon.
Sonya Iverson är en av världens främsta highline-utförare. På lördag ska hon gå på lina mellan containerkranarna i Västhamnen i Helsingborg.Bild: Sonya Iverson
På lördag klockan 14 går David Sjöströms dröm i uppfyllelse. Då kommer, förutom medlemmar ur Slackline Sverige, lindansare som Sonya Iverson från USA att gå och göra konster på en 2,5 centimeter bred lina – 60 meter över havet. Linorna är mellan 50 och 160 meter långa och inga balansredskap är tillåtna. Däremot kommer lindansarna att vara försedda med säkerhetslinor och säkerhetssele.
Eftersom allmänheten inte har tillträde till det berörda hamnområdet kommer Helsingborgs hamn att livesända delar av linkonsterna på Facebook och filma med drönare för att sedan klippa ihop till en film.
Hur påverkas den ordinarie hamnverksamheten av det här?
– En av förutsättningarna för att vi skulle genomföra det här var just att vår vanliga verksamhet inte skulle påverkas. Vi har därför valt ut ett tillfälle där det fanns en lucka, säger Anna-Lotta Camper.
Under Hx-festivalen förra veckan var slackline – om än på en lägre höjd än det här – en av de mest marknadsförda aktiviteterna. Vad är grejen med Helsingborg och lindans?
– Jag vet inte om det är något för Helsingborg specifikt, men det känns som om den här aktiviteten har blivit en uppstickare de senaste åren. Man ser ju i parker under vår och sommar hur folk spänner upp linor och testar på det här. Jag är inte förvånad över att det blivit så populärt.
Gå till toppen