Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hälsa och jämställdhet omfamnades Båstad

"Jämställdhet är en förutsättning för hållbar utveckling", sa öppningstalare Jan Eliasson på Fredrika Bremer Förbundets Apelrydsseminarium.

Amelia Adamo och Jan Eliasson är gamla vänner sedan många år.Bild: Göran Stenberg
Fredrika Bremer Förbundet anordnar årligen ett två dagar långt jämställdhetsseminarium på Apelrydsskolan i Båstad.
Fredag och lördag vigs åt seminarium, panelsamtal och föreläsningar med fokus på bland annat ojämställd medicinsk forskning, maskulinitetsnormer, kvinnors ökande sjuktal samt kroppsideal och kroppsaktivism.
Det nionde Apelrydsseminariumet inleddes av Jan Eliasson, före detta vice generalsekreterare för FN.
– Jämställdhet är en förutsättning för hållbar utveckling. Fredrika Bremer Förbundets årliga Apelrydsseminarium är ett utmärkt tillfälle för kraftsamling och framåtblickande. Därför känns det viktigt att delta och tillsammans med andra medverkande lägga grunden för det fortsatta jämställdhetsarbetet, säger Jan Eliasson.
Amelia Adamo, mångårig tidningsmakare och opinionsbildare, är en av talarna.
– Egentligen är det inget tal utan mer ett samtal mellan mig och förbundets ordförande Louise Lindfors. Och ämnet är att hålla i längden, berättar Amelia Adamo på väg från bilen till föreläsningssalen.
Amelia Adamo talar gärna om den nya gruppen sjuttioåringar är det nya femtio.Bild: Göran Stenberg
Naturligtvis kommer samtalet in på hennes generationserfarenhet och att den nya gruppen sjuttioåringar är det nya femtio.
– Jag tror att vi skiljer oss från yngre människor då det gäller psykisk ohälsa. Och hela det här seminariet, både under fredagen och lördagen, har fokus på hälsa. Men någon yoga blir det inte för mig. Jag får ont i ryggen och blir snurrig. Nej, jag är inte någon yogamänniska. I den här åldern är man här och nu. I morgon kan man få en stroke, säger Amelia Adamo innan hälsar på sin gamle vän Jan Eliasson.
Ordförande Louise Lindfors‚ "Hälsofrågor har direkt koppling till mänskliga rättigheter".Bild: Göran Stenberg
Fredrika Bremer Förbundets ordförande är Louise Lindfors förklarar vidare:
– Hälsofrågor har direkt koppling till mänskliga rättigheter. Kvinnors psykiska och fysiska välbefinnande är en stark indikator på både jämställdhet och stabilitet. Förra året införde regeringen två nya jämställdhetspolitiska delmål, varav ett är jämställd hälsa. Därför känns årets tema mycket relevant, säger Louise Lindfors.
Fakta

Om Fredrika Bremer Förbundet

Fredrika Bremer Förbundet bildades 1884 och är en rikstäckande medlemsorganisation. Förbundet är partipolitiskt oberoende och religiöst obundet och sedan starten öppet för både kvinnor och män.

http://www.fredrikabremer.se/

Gå till toppen