Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

Kamerabevakning har satts upp på torget i Bjuv – utan tillstånd

Runt torget i Bjuv har övervakningskameror satts upp. Men varken polisen eller länsstyrelsen, som ger tillstånd för kamerabevakning, har gett klartecken.

Skyltar och kameror är på plats kring torget i Bjuvs centrum.Bild: Annsofie Wieland
Under de senaste månaderna har allt mer stök uppmärksammats i Bjuvs centrum. Bland annat ska det ha pågått narkotikaförsäljning på torget i Bjuv. Som en åtgärd valde kommunen att ta in extra väktare under sommaren.
På det lokala poliskontoret kom också frågan om kameraövervakning upp som ett alternativ för att återställa ordningen. Det är något man även diskuterat med fastighetsbolaget Hällestad förvaltning, som äger byggnaderna runt torget, berättar den tillförordnade chefen för lokalpolisområdet Klippan Anders Månsson.
Läs mer: Efter uppgifterna om knarkhandel bland ungdomar: kommunen anlitar extra väktare
– Det är något som kommer från vårt håll och som vi funderat över och planerat för, säger han.
Även fastighetsbolaget Hällestad förvaltnings vd Niklas Sjödin har märkt av stökigheterna på torget.
– Vi har fått signaler från handlare och folk som har varit på torget om att det pågått försäljning och har varit allmänt stökigt.
– Vi ville få bort det direkt, det här ska vara en plats man ska vilja gå till, säger han.
Därför ville bolaget ansöka om att få kameraövervaka området, säger Niklas Sjödin.
Två kameror övervakar vägarna kring torget. Kameran vid banken har någon slagit sönder, berättar ungdomar på torget.Bild: Annsofie Wieland
Men han – som just nu befinner sig på semester – känner inte heller till att man fått någon ansökan om kameraövervakning beviljad. Och på länsstyrelsen kan man varken se att någon ansökan kommit in som gäller Bjuvs kommun och än mindre att någon ansökan beviljats. Det finns inte heller något befintligt tillstånd för kameraövervakning av platsen, enligt länsstyrelsen.
Det är inte heller polisens kameror, bekräftar presstalespersonen Richard Glantz.
– Det är inte våra kameror över huvud taget. Nu ska vi åka ut och kolla vad det är för något och eventuellt upprätta en anmälan, säger han.
Läs mer: Polisen misstänker: tonåringar tvingades agera springpojkar i knarkhandel
I Bjuvs centrumfastighet finns många enklare restauranger och affärer. Det är lite folkliv mellan husen även en vardagskväll i augusti och allmänheten har börjat uppmärksamma bevakningen – med både positiva och negativa tillrop.
Tre killar och en tjej i sena tonåren sitter på en bänk. De pekar ut flera kameror. En har satts upp nyligen, men den på bankens fasad är borta.
– Någon slog sönder den, säger en av killarna, som vill vara anonym.
Övervakningen är inte bra, tycker han.
– Det känns dumt, överdrivet. Här händer väl ingenting? Dessutom kan de lika gärna slå sönder dem, som de gjorde med den där.
Luften känns ljum och solen värmer fortfarande när flera sällskap slagit sig ner på Bjuvs kebab-bar.
Ägaren Osman Ceylk är enbart tacksam för kameran som satts upp på en fasad mitt emot hans restaurang.
Osman Ceylk äger Bjuvs kebab-bar, han ger kamerorna tummen upp.Bild: Annsofie Wieland
– Det behövs verkligen, de kommer för sent! Det är bråk här med ungdomar här, med missbrukare ... Jag har sagt till polisen många gånger att vi skulle ha det, säger han.
För ett halvår sedan krossades fönster på många av butikerna i centrum under samma natt. Osman Ceylk fick själv två fönster förstörda.
– När det händer hela tiden blir försäkringsbolaget dyrare och dyrare, säger han.
Det har senare kommit fram att kamerorna på torget är attrapper, alltså inte riktiga, i väntan på att få tillstånd att sätta upp riktiga kameror. Mer om det kan ni läsa är i vår uppföljande artikel här.
Gå till toppen