Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Olle Lönnaeus: Kim Jong-Un vill skaffa sig en livförsäkring

Kim Jong-Un har ett gott skäl att skaffa kärnvapen: Han vill ha en livförsäkring.
I samma ögonblick som Nordkorea har missiler potenta nog att orsaka förödelse på amerikansk mark är det för sent att stoppa honom.
Det ökar pressen på Donald Trump att slå till - nu.
Kim Jong Uns jakt på en livförsäkring har ökat pressen på Donald Trump att slå till.Bild: Ahn Young-joon
På fredagen trappades krigshotet runt den koreanska halvön upp ytterligare.
På morgonen drog president Donald Trump iväg en hotfull tweet: "Militära lösningar på plats, laddade och skjutklara, om Nordkorea agerar oklokt. Förhoppningsvis väljer Kim Jong-Un en annan väg."
Nordkorea har hotat skicka fyra missiler mot den amerikanska ön Guam i Stilla havet inom kort.
Och nu riktar också Kina – den nordkoreanska regimens beskyddare – en varning till båda parter via det statstrogna organet Global Times:
"Om USA attackerar för att störta den nordkoreanska regimen kommer Kina att stoppa dem."
Om däremot Nordkorea slår till först kan man inte räkna med kinesiskt stöd.
Ända sedan Kim Jong-Uns farfar Kim Il-Sung fick tillgång till nukleär teknik från Sovjetunionen efter Koreakriget på 1950-talet har Nordkorea försökt skaffa sig kärnvapen.
Det isolerade Nordkorea har delat den ambitionen med flera andra diktaturer.
Enligt FN:s icke-spridningsavtal från 1968 får bara fem nationer ha kärnvapen: USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och Frankrike.
Trots flera avtal om nedrustning har USA och Ryssland i dag runt sjutusen kärnvapenstridsspetsar vardera, varav ett par tusen aktiva.
Kina, Storbritannien och Frankrike har några hundra.
Dessutom har Israel, Indien och Pakistan informellt accepterats som kärnvapennationer när omvärlden ställts inför fullbordat faktum.
Iran tycks för tillfället följa det avtal man ingått med USA där man lovat att bara utveckla civil kärnteknik.
Men när Kim Jong-Un och hans rådgivare i Pyongyang nu lägger upp strategin för sin säkerhetspolitik sneglar man helt säkert på två andra en gång så fruktade despoter: Saddam Hussein och Muammar Khadaffi.
Ingen av dem lyckades framställa kärnvapen.
När USA invaderade Irak 2003 hade Saddam Hussein inget att hota med. Han slutade upphängd i galgen.
Efter en USA-ledd flygblockad mot Libyen 2011 störtades Khadaffi och lynchades framför världens tv-kameror.
I Nordkorea har Kim Jong-Un och före honom pappa Kim Jong-Il och farfar Kim Il-Sung kunnat hålla sin svältande befolkning i ett järngrepp mycket tack vare stödet från Kina.
Regimen i Peking backar ännu upp Kim-Jong-Un. Kineserna fruktar att ett enat och fritt Korea skulle bli en farlig fiende inpå gränsen. Samtidigt finns tecken på att Peking börjar tröttna på att ställa upp för den nordkoreanska kommunistdynastin. I förra veckan sade Kina ja till skärpta sanktioner i FN:s säkerhetsråd.
Den dag Kina drar in stödet är Kim Jong-Un chanslös – om han inte dessförinnan skaffat sig en livförsäkring i form av potenta kärnvapen.
Har han det redan?
Enligt uppgifter i Washington Post kan Nordkorea ha ett sextiotal mindre laddningar och kapacitet att placera några av dem i missiler av den typ man framgångsrikt provskjutit de senaste månaderna.
Få tror att Nordkorea idag kan skicka en kärnvapenmissil till USA:s fastland. Men om militären så bara lyckas lobba iväg en primitiv laddning mot Sydkoreas huvudstad Seoul kan följderna bli förödande.
För att försvara sina allierade har USA placerat ut antimissilsystemet Thaad i både Sydkorea och Japan. Men sanningen är att det aldrig har testats skarpt.
Osäkerheten om Nordkoreas förmåga är kanske en orsak till det förvirrade budskap som Washington sänder ut. Medan Donald Trump kommer med det ena svavelosande hotet efter det andra säger hans försvarsminister Jim Mattis att ett krig mot Nordkorea "vore en katastrof".
Trump lovade redan innan han blev president att vässa USA:s kärnvapenarsenal och antydde flera gånger att han inte var främmande för att använda den.
Men det är skillnad på ord och handling.
Även i den lynnige Trumps omgivning finns personer – Jim Mattis och den republikanske senatorn John McCain till exempel – som tror mer på diplomati.
Förkastar Trump den finns bara ett val: attackera nu – eller acceptera att Kim Jong-Un får sin livförsäkring.
Gå till toppen