Helsingborg

Fler krogar serverar sent i Helsingborg – till skillnad från resten av landet

Antalet krogar med tillstånd att servera sent ökar i stadig takt i Helsingborg. En utveckling som går tvärs emot trenden i riket.

I Helsingborg finns det 43 ställen med serveringstillstånd till efter klockan ett på natten, vilket är elfte flest i landet. Det visar statistik som Folkhälsomyndigheten tagit fram åt nyhetsbyrån Siren.
Antalet har ökat i jämn takt de senaste tio åren. Fem ställen har tillkommit sedan 2014 och under en tioårsperiod har de blivit 17 fler.
Gunilla Christiansson, chef på tillståndsenheten på Helsingborgs kommun, tror att ökningen beror på att krögarna ser det som en konkurrensfördel att kunna ha öppet sent.
– Många ställen har ett 03-tillstånd även om det inte används. Men om ett ställe har det vill andra också det, säger hon och fortsätter:
– Helsingborg är en väldigt krogtät stad och då gäller det att hitta sin nisch.
Hasse Jönsson, chef på nattklubben The Tivoli.Bild: Britt-Mari Olsson
Hasse Jönsson, chef på The Tivoli, anser att utelivet i Helsingborg blivit bättre och mer varierat under senare år men att det nu börjar bli mättat på klubbar.
– Nattklubbsmässigt finns det vad som tåls. Upptagningsområdet är inte så stort och därför krävs det nu att klubbarna hittar sin egen nisch.
I hela landet har antalet uteställen med sena tillstånd däremot minskat, vilket går i linje med att svenskar överlag konsumerar allt mindre alkohol. Gunilla Christiansson från tillståndsenheten kopplar inte utvecklingen i Helsingborg till att folk dricker mer här.
– Jag har ingen anledning att tro att Helsingborg skulle vara annorlunda. Förr var det rätt så fräckt med fyllor men i dag ser man inte på det på samma sätt.
– Krögarna i Helsingborg är överlag duktiga på att inte överservera sina gäster.
Restaurangen och baren Kol & Cocktails på Södra Storgatan.Bild: Sven-Erik Svensson
Kol & Cocktails på Södra Storgatan fick 03-tillstånd 2015. Enligt delägaren Patrick Jacobsson är det ett bra sätt att locka besökare:
– Har en bar öppet till klockan ett går gästerna vid tolv, men om de vet att ett ställe har öppet till senare stannar de längre.
Han upplever att helsingborgare dricker mindre och mer civiliserat i dag.
– Jag tror att det har att göra med att folk sparar mer, framför allt till att resa. Folk har också blivit mer medvetna och lägger hellre mer pengar på en god drink än på en vodka och redbull.
Gå till toppen