Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gång på lina i hamnen gick som en dans

På lördagen skrevs historia i hamnen i Helsingborg. För kanske första gången någonsin dansades det på linor som var uppsatta mellan containerkranar.

Sonya Iverson tyckte att hamnen var ett utmärkt ställe för att gå på lina. "Det är en sådan unik utsikt med alla färgglada containrar.", säger hon.Bild: MATHILDA AHLBERG
Uppe i en av kranarna vid hamnen i Helsingborg är utsikten svindlande. På ena sidan sträcker havet ut sig, och åt andra hållet syns hustak och färgglada containrar, små som leksaker.
Läs också Världskända lindansare ska gå på lina – mellan kranarna i Västhamnen i Helsingborg
Här, mellan kranarna i hamnen, är linor som är mellan 50 och 110 meter långa uppspända, cirka 60 meter upp i luften.
60 meter upp i luften får man ett litet annat perspektiv på Helsingborg.Bild: MATHILDA AHLBERG
På en av linorna sitter Sonya Iverson gränsle och gungar. Sedan ställer hon sig upp och börjar koncentrerat balansera med armarna utsträckta.
Så plötsligt faller hon rakt ut luften – så att undertecknad måste hämta efter andan. Men själv bara skrattar hon medan hon hänger i sin säkerhetssele – och tar sig sedan upp igen och fortsätter sin vandring.
Det är kanske första gången någonsin som det balanseras på linor som är uppsatta mellan containerkranar i en hamn, och dagens arrangemang har lockat deltagare från Argentina, Indien och USA, såväl som från Danmark och Sverige.
Bradley Duling testade på linan som gick över vattnet.Bild: MATHILDA AHLBERG
Det var David Sjöström som en dag fick idén att hamnen skulle vara ett ypperligt ställe att gå på lina på. Och efter ett möte gick Helsingborgs hamn med på det.
– Det känns fantastiskt att kunna vara i en sådan här miljö, säger David Sjöström, som ser hela processen – från att hitta platsen till att utföra själva gången på linan – som ett konstprojekt i sig.
Även Sonya Iverson, som började gå på lina redan 2008, är imponerad över platsen.
– Det är en sådan unik utsikt med alla färgglada containrar.
När hon började gå på lina var det utmaningen hon fastnade för; när kroppen ibland inte ville lyda, trots att hon rent logiskt visste att den hon gjorde var säkert.
– Jag minns en gång när min fot bara inte ville röra sig.
Den känslan beskriver också Daniel Ohlsson, som är tillbaks i en av kranarna efter en tur ute på linan.
Daniel Ohlsson var nöjd efter promenaden på linan i hamnen. "Det är kul, man får leka.", säger han.Bild: MATHILDA AHLBERG
– Man kämpar mot kroppen.
Dagens lindans tycker han var fantastiskt, säger han.
– Man är avslappnad och fokuserad på samma gång. Det är kul, man får leka.
De föreställningar som många kanske har om att det är farligt att gå på lina, avfärdar gänget.
– Det är farligare att åka bil hit än att gå på linan, säger David Sjöström, som just har gått hela linan över vattnet utan att ramla en enda gång.
För Helsingborgs hamn har projektet inneburit en hel del jobb, säger kommunikatören Anna-Lotta Camper.
Ändå är man inte främmande för en eventuell repris.
– Med tanke på hur kul det har varit så hade jag absolut kunna tänka mig att det arrangeras igen.
Gå till toppen