Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon inreder trädgården med plåt

Nästa helg går Sensommarrundan i nordvästra Skåne av stapeln. Då får besökarna chansen att titta in i en trädgård som har det mesta – uterum, utekök, köksträdgård och massor av plåt.

Catarina Linde spenderar mycket tid i sin trädgård. En stödmur i plåt avgränsar rabatten och går runt hela tomten.Bild: Sofia Kristoffersson
Sensommarrundan är en trädgårdsrunda i nordvästra Skåne, som arrangeras av Helsingborgs trädgårdsförening, där Catarina Linde är en av deltagarna.
Catarina Linde och hennes familj har bott i det nybyggda huset i Mariastaden i mindre än två år. Vid flytten från det gamla huset grävde Catarina upp mycket växter som fick följa med till nya tomten.
– Vi hade två lastbilsflak med växter med oss hit. Det var mycket som fick övervintra hos familjen och hos Eira, säger hon.
Eira Fogelberg är med i arbetsgruppen för Trädgårdsrundorna och både hon och Catarina Linde är trädgårdsdesigners.
– Trädgården är mitt största intresse och det är kul att höra hur andra ser på det man har skapat. Det blir en liten egokick när man får beröm, säger Catarina.
– Och så får man prata trädgård i två dagar, tillägger Eira Fogelberg som visade sin trädgård under årets första trädgårdsrunda i juni.
Catarina Linde tillsammans med Eira Fogelberg och Maria Winberg Nordström som båda ingår i arbetsgruppen för Trädgårdsrundorna. Soffan tillhör det som först var tänkt att bli en spaljé.Bild: Sofia Kristoffersson
Efter 11 lastbilslaster med jord kunde Catarina Linde börja utforma sin trädgård förra sommaren. Hon ville ha en riktig entrérabatt och det har hon fått – omgärdad av en stödmur i cortenplåt, ett material som rostar långsamt och får en rödbrun färg.
– Min man arbetar med cortenplåt och det är han och hans pappa som har designat den, säger hon.
På framsidan ryms både ett uterum och ett utekök.
– Framsidan är den mer formella delen. Men även om det är formellt gillar jag när det är trångt.
Alla rabatter runt huset är fyllda med växter av alla dess slag. När Catarina Linde är ute och reser och hittar något hon gillar köper hon det och därför blir det lite av varje.
– Tanken är att det ska blomma året runt så att det alltid finns något att plocka in i en vas, säger hon.
Orangea blommor som här, röd nejlikrot, och rödbladiga växter är två återkommande inslag i Catarinas trädgård. ”Jag tycker att de gröna växterna syns tydligare mot de rödbladiga”, säger hon.Bild: Sofia Kristoffersson
Ett genomgående tema är färgen orange.
– När jag och Eira var på Chelsea flower shop var där jättemånga inspirationsträdgårdar med orangea blommor.
Det fick henne att åka till blomsteraffären och tömma lagret på röd nejlikrot när hon kom hem.
– Det piffar upp och är snyggt mot cortenplåten.
Plåten finns lite överallt i trädgården. Det står bland annat tre egendesignade krukor på området vid gaveln med skylten ”Projekt 2018”.
– Här planerar vi att bygga ett trädäck med en nedsänkt jacuzzi. Jag vill skärma av det och göra skjutbara plåtdörrar.
Här är planen att det nästa år ska bli ett trädäck med jacuzzi.Bild: Sofia Kristoffersson
Först ska maken, Ola Linde, bara tänka ut hur det de ska lösa det rent tekniskt. Det är så de brukar arbeta – Catarina planerar och Ola gör idéerna genomförbara. Det som var tänkt att bli en liten spaljé på baksidan av huset blev, efter att Ola ifrågasatt stabiliteten, mer som ett rum.
Köksträdgården har hamnat på den skuggigaste delen av tomten, den skulle bara få plats. Spaljerade äppelträd står längs med väggen och bland grödorna finns bland annat vinbär, krusbär och jordärtskocka som hon har fått av en kompis. På samma sätt har hon fått många sticklingar till olika växter.
– Jag gillar att ärva, säger Catarina Linde.
Catarina Lindes köksträdgård har planterat i pallkragar i sin köksträdgård.Bild: Sofia Kristoffersson
Nästa helg kommer hennes och 27 andra trädgårdar att öppnas upp för visning.
– Jag vill visa att man kan göra mycket saker med en vanlig villaträdgård. Många frågar om det inte tar mycket tid men om man bara har en gräsmatta och en häck så kräver det också skötsel.
Här är alla trädgårdar som ingår i Sensommarrundan.
Gå till toppen