Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så här görs en sökinsats till sjöss

Under söndagen inleddes en sökinsats i Kögebukten efter försvunna Kim Wall. Den skånska sjöräddaren Björn S Hansen förklarar hur det går till.

Björn S Hansen från Lomma sjöräddningssällskap.Bild: Lars Brundin
Svenska journalisten Kim Wall sågs senast i Peter Madsens ubåt i torsdags. Ubåten sjönk några kilometer utanför Amagers södra kust under fredagen. Polisen fann ingen kropp i den sjukna ubåten, som bärgats från platsen och undersökts av kriminaltekniker i Köpenhamns hamn.
Läs också Köpenhamnspolisen söker efter kropp i Kögebukten
I hopp om att finna den skånska journalisten inleddes under söndagen en sökinsats till sjöss. En sökinsats till havs går ungefär till som en skallgång på land.
– Man vet ju var ubåten sjönk, så då gör man beräkningar på strömmar och vindar och får fram ett mönster på sjökortet som visar hur den saknade kan ha förts bort från ursprungspunkten, säger Björn S Hansen, stationschef på Lomma Sjöräddningssällskap.
– Sedan lägger sig båtar som i en kratta på rad och så söker man med blotta ögat efter någonting som kan se misstänkt ut.
I sökinsatsen efter Kim Wall har polisen också en helikopter till hjälp, skriver BT.dk.
Den danska marinens HDMS Najaden har siktats i Kögebukten under lördagen och söndagen.Bild: TT
Ett av de fartyg som medverkade i gårdagens bärgningsinsats har varit på plats i Kögebukten även under söndagen. Det rör sig om HDMS Najaden, ett 43 meter långt fartyg som tillhör den danska marinen. Det danska räddningsfartyget Hvidsten har också varit på plats i Kögebukten söder om Amager.
En av Sjöräddningssällskapets båtar. Arkivbild.Bild: Lars Brundin
Sjöräddningssällskapet i Lomma har hittills inte ombetts rycka in i letandet efter Kim Wall.
– I det här fallet har det skett på den danska sidan och då är vi inte involverade. De har inte hört av sig och bett om hjälp vad jag vet, säger Björn S Hansen.
Den danska marinen, som enligt Björn S Hansen, håller i räddningsinsatsen utkämpar ett slag mot klockan i jakten på Kim Wall. Tiden är en viktig faktor, vattentemperatur en annan.
– Vattnet är varmare nu än i början av sommaren, vilket är bra. Men chansen att hitta någon som hamnat i vattnet vid liv minskar ju längre tiden går, säger han.
Gå till toppen