Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Norsk frimurare krävde dansk ordern på pengar

En norsk man har dömts till två års fängelse efter att ha försökt utpressa en hemlighetsfull frimurarorder i Köpenhamn på 33 miljoner danska kronor. Under rättegången förklarade 67-åringen att motivet var trassel med ekonomin.

Svenska frimurareordens högkvarter i Bååtska palatset på Blasieholmen. Arkivbild.Bild: Lars Pehrson / SvD / TT
– Jag hade ekonomiska problem eftersom mitt företag gick i konkurs och skattemyndigheterna i Norge var efter mig, förklarade norrmannen.
Den dömde hade varit medlem i ordern i över 20 år i Norge och suttit på flera poster. Under fjolåret lät han, med hjälp av glasögon utrustade med dold kamera, filma timtals av frimurarnas ceremonier, som han under utpressningsförsöket hotade att offentliggöra.
Att det var orderns gren i Köpenhamn, med över 50 000 medlemmar, som blev utsatt förklarar norrmannen med ruelse över filmandet:
– Jag vet att handlingen är omoralisk, det var därför lättare att göra det i Köpenhamn än i Oslo.
Det var i april och maj i år som han lämnade flera brev i den danska orderns reception på Blegdamsvej i Köpenhamn, med hot om att offentliggöra sina videoinspelningar. I slutet av maj greps han i Norge på begäran av dansk polis, som kontaktats av den utsatta frimurarordern.
– Det är väl härmed bevisat att de har ett säkerhetsproblem. Det räcker med att ha svart kostym på sig så kommer man in, sade mannen i förhör med norsk polis, enligt den danska åklagaren.
Mannens filmer, som omfattar totalt 20 timmar, visar hemliga ritualer där medlemmar stiger i organisationens grader.
Delar av materialet visades upp bakom stängda dörrar under rättegången. Åklagaren hade krävt tre års fängelse. Men domaren hänvisade till att hoten inte varit av en allvarlig karaktär, då filmerna inte innehållit särskilt kränkande material, och beskrev mannens ålder som en förmildrande omständighet.
Förutom det tvååriga fängelsestraffet döms den 67-årige norrmannen till utvisning och sex års inreseförbud i Danmark.
Frimurarorderns anspråk på skadestånd på 66 000 kronor kommer att tas upp separat som ett civilrättsligt mål.
Gå till toppen