Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

På reningsverket finns en plats i solen

Sedan i fredags är reningsverkets solcellsanläggning i full gång. Med en yta på närmare 11 000 kvadratmeter är det en av de större anläggningarna i Skåne.

Fredrik Arthursson och en del av de 630 solpanelerna.Bild: Sven-Erik Svensson
VA-chefen Fredrik Arthursson tror på en ljus framtid för Höganäs reningsverk. Ju ljusare desto bättre, med tanke på den nya solcellsanläggningen som togs i bruk under fredagen.
– Så fort vi har solen uppe så producerar vi energi. En solig dag som idag är vi helt självförsörjande, säger Fredrik Arthursson.
De sammanlagt 630 panelerna står i sju prydliga rader på gräsmattan intill reningsverket, 90 paneler i varje. Men att varje rad vid tidningens besök ger 23 kilowatt, eller tillräckligt för att hålla igång 150 stycken 32 tums LCD-tv apparater, märks inte.
I varje rad finns en mätstation som anger hur mycket energi som alstras. Fredrik ArthurssonBild: Sven-Erik Svensson
– Nej vi var faktiskt tvungna att kolla när vi kopplade in dem att allt fungerade. Man skulle tro att det skulle höras något hummande ljud, men det är helt tyst, säger Fredrik Arthursson med ett skratt.
Anläggningen är en av de större i Skåne. Ytan är på närmare 11 000 kvadratmeter, vilket ger en optimal effekt på 175 kilowatt.
– Vi gör själva av med all energi vi producerar, med dagens priser är det inte lönt att sälja någon överproduktion vidare.
Panelerna tar även upp ljus på baksidan. "Får vi en snörik vinter kommer snön att reflektera upp tillräckligt med ljus för att ge energi. Alla bäckar små heter det ju" säger Fredrik ArthurssonBild: Sven-Erik Svensson
Hade ni inte kunnat lagra energi till vintern om ni byggt större?
– Då hade vi också fått köpa in stora batteripaket, vilket är dyrt. Sen måste vi ha kvar lite av den här marken om vi ska kunna bygga ut verket i framtiden.
Solcellerna är tillverkade Tyskland. Leverantören garanterar trettio års hållbarhet.
– Hur dom kan garantera det begriper jag inte, för då är det väl ingen som jobbar kvar sedan köpet gjordes. Men jag vet att man vid en anläggning i Stockholm tog ner 25 år gamla paneler som fortfarande fungerade i princip perfekt.
Panelerna tar massor av plats, men kommer knappast att störa någon.Bild: Sven-Erik Svensson
Kostnaden för anläggningen beräknades till tre miljoner kronor, varav en del täcktes av statsbidrag.
– Vi landade precis under den summan. Då ingick all inkoppling, kabeldragning och så vidare. På 7-8 år ska det vara återbetalat.
– Sen får vi köpa en robotgräsklippare som klipper runt panelerna. De är visserligen hållbara, men vi vill inte gärna köra med stora maskiner när det är så trångt.
Det är brett mellan raderna men under och mellan panelerna får det vara en liten klippare för att hålla gräset nere.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen