Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Runsten: ”Gör inte som Trump vill. Hissa klimatfrågan.”

Somliga vill förklara Miljöpartiets usla opinionssiffror med att klimat- och miljöfrågan inte är så het längre. Det är märkligt – den borde vara superhet. Lika het som denna sommar har varit i Sydeuropa. Eller som Donald Trumps kolosande svada.
I Novus senaste mätning fick det minsta regeringspartiet 3,9 procent – alltså under riksdagsspärren.
När detta diskuterades i Aktuellt (10/8) hade Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg en förklaring till partiets kris:
”Grunden till Miljöpartiets kris är att miljöfrågan är borta från dagordningen.”
Verkligen? En som gärna vill få bort gröna frågor från alla tänkbara dagordningar är USA:s president Donald Trump. Han vill ta kortsiktiga ekonomiska poäng och säkra stöd från sina kärnväljare genom ökad amerikansk kolbrytning och oljeutvinning. Därför har han meddelat att USA avser att lämna Parisavtalet. Och därför sopas fakta under mattan och amerikanska myndigheter uppmanas att inte längre tala om ”klimatförändringar” utan om ”extremt väder”.
Det kan sända en signal till andra kolproducerande länder som Polen att hänga på. Den polska regeringen gillar inte miljöpåbud i största allmänhet och trotsar EU-kommissionen genom att fälla urskog som av Unesco förklarats som ett världsarv.
I flera länder gör högerpopulistiska politiker sitt bästa för att plocka bort miljö- och klimatfrågorna från dagordningen. Ett sådant parti på hemmaplan är Sverigedemokraterna, vars partiledare Jimmie Åkesson anser att Sverige borde följa Trumps exempel och lämna Parisavtalet.
Jag tror inte att svenska väljare vill ta bort dessa frågor från dagordningen. Mot det talar exempelvis SOM-institutets senaste undersökning som visar att det svenskarna oroade sig allra mest för 2016 var förändringarna i jordens klimat.
MP har inte monopol på klimatet, men en riksdag utan MP skulle sakna en betydelsefull pådrivare i klimatfrågorna. Klimatministrarna från MP – Åsa Romson och Isabella Lövin – har agerat för att få till stånd nödvändiga internationella avtal. Sverige får nu ett klimatpolitiskt ramverk som har brett stöd i riksdagen och regeringen har också lagt mindre populära, men nödvändiga, förslag om höjd bensinskatt för bilar med höga utsläpp av koldioxid och flygskatt.
Miljöpartiet har tabbat sig i flera frågor och straffats för det i opinionen, ett exempel är det oförsiktiga viftandet med kolbiten. Men trots att flera S-ministrar varken visste eller agerade i skandalen på Transportstyrelsen, ökar Socialdemokraterna paradoxalt nog i opinionsmätningarna efter statsminister Stefan Löfvens (S) krishantering.
Så är det i politiken, man belönas inte alltid för det man gör, utan för vad man verkar göra.
I bruset av taktiska utspel blir det allt svårare att urskilja de viktiga och långsiktiga sakfrågorna. Gör inte som Trump vill. Hissa klimatfrågan på dagordningen.
Gå till toppen