Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Greta Garbo och Charles Lindbergh i bok om emigranter

Boken ”Svenskamerikaner" släpps lagom till Släktforskardagarna i Halmstad.

Det blir en stor satsning med flera nyheter för Sveriges släktforskarförbund under Släktforskardagarna i Halmstad den 26 och 27 augusti.
Räkna med två fullmatade dagar med 33 föreläsningar och 109 utställare. Halmstad Arena, där arrangemanget hålls, hoppas på 5 000 besökare.
Släktforskarförbundet kommer att ha en egen monter med ett rikt utbud av bland annat böcker och databaser via dvd och usb.
– Vi är på plats med 13 medarbetare och är väl förberedda, säger Mikael Hoffsten, ekonomi- och bokhandelsansvarig på släktforskarförbundet.
Greta Garbo (1905–1990), här fotograferad i New York i mars 1929, och Charles Lindbergh (1902–1974), som blev stor hjälte när han som första människa flög ensam över Atlanten 1927 med sitt flygplan Spirit of St Louis.Bild: TT
Här är några av nyheterna under Släktforskardagarna:
Släktforskarförbundet ger då ut boken ”Svenskamerikaner – kända och okända”, där Ted Rosvall och Mikael Hoffsten är författare.
– Jag fick idén i våras när vi gav ut ”Emigrantforska på nätet”. Så nu får vi möta 30 svenskamerikaner och emigrantättlingar som utmärkt sig på olika sätt, bland annat Greta Garbo och Charles Lindbergh. Jag har skrivit biografierna och Ted Rosvall har gjort alla antavlor. Den här boken borde ligga rätt i tiden, med tanke på det stora intresset för emigrationen, säger Mikael Hoffsten.
Omkring 1,5 miljoner svenskar utvandrade till Amerika 1840–1930.
Greta Garbo var på sin tid den högst betalda skådespelaren i Hollywood. Hon avslutade sin filmkarriär efter 27 filmer som 37-åring 1941.
Charles Lindbergh, med rötter i Smedstorp på Österlen i Skåne, blev stor hjälte när han 1927 som första människa flög ensam över Atlanten.
Under Släktforskardagarna ger Släktforskarförbundet även ut handbok nummer 16, ”Släktforska med sjöfolk”, som är skriven av Eva Johansson. Här får vi lära oss om livet på sjön och hur man använder sjömanshusens arkiv och andra relaterade arkiv.
Nästa helg släpps även en ny uppdaterad upplaga av bästsäljaren ”Släktforska med DNA”, författad av Peter Sjölund. Det är med andra ord mycket att se fram emot i jakten på rötterna.
Gå till toppen