Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Internationella engelska skolan invigdes med säckpipor och tvåspråkiga tal

Landskronas nyaste friskola invigdes på måndagen med tal på engelska och svenska.

Till toner från Säckpipeorkestern från Stockholm promenerade Internationella skolans elever in på fotbollsplanen för invigningsceremonin.Bild: Sven-Erik Svensson
Det var inte utan jämförelse med Harry Potters internatskola, som de 475 eleverna formerade sig i fyra led på fotbollsplanen under invigningen. De är uppdelade i fyra ”hus”, precis som i sagans trolldomskola Hogwarts.
– Tanken är vertikal integration. Man har kompisar som även är yngre och äldre, som man har något gemensamt. Det är också ett naturligt sätt att dela upp i klasserna, säger rektorn Chris Nilsson till tidningen.
Dessutom heter ett av husen Griffin (Gripen) — nästan som Harry Potters Gryffindor. De övriga är Lion, Eagle och Dragon.
Men även om den är engelsk, är det ingen internatskola som öppnat i Norra Borstahusen (eller vad man nu ska kalla det här området):
– Det har inget med Harry Potter att göra. Jag är lite förtjust i myterna om gripar, säger Chris Nilsson.
Kunskapens äpple? Åttondeklassaren Naser Almawaad, skolkoncernens grundare Barbara Bergström och rektor Chris Nilsson planterar.Bild: Sven-Erik Svensson
Chris Nilsson gav invigningstalet på både engelska och svenska, och rådde föräldrarna:
– När era barn kommer hem och tycker det är svårt med engelska: ge inte upp.
Skolkoncernens grundare Barbara Bergström höll sitt invigningstal endast på engelska.
Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) talade å andra sidan bara på svenska:
– Det är åtta år sedan vi hade första träffen med er på Pumphuset, och bad att Internationella engelska skolan skulle etablera sig i Landskrona.
Läs också S vill stoppa engelska skolan i Norra Borstahusen
Eleverna är indelade i fyra ”hus”, där var och ett omfattar alla skolans årskurser. De har namn efter verkliga och påhittade djur.Bild: Sven-Erik Svensson
Föräldrarna fick inte följa med in i klassrummen på första skoldagen; för trångt enligt Chris Nilsson.
Men det var oreserverat positiva föräldrar vi pratade med.
– Det är en sådan glädje bland personalen där. De har svar på alla frågor, och är genuint intresserade, säger Jenny Vrbanic Hansson.
Hon uttalar sig i första hand om fritidshemmet, där sonen Konrad gått i två veckor:
Omayma Cheika har döttrar i ettan och förskoleklass:
– Vi gillar det engelska skolsystemet, det är mer ordning. Det hade varit svårt att välja en kommunal skola, men alternativet hade varit Tusenskönan, säger hon.
Hennes make Ahmad har själv gått i internationell skola i gamla hemlandet Libanon.
– Vi vill att de ska kunna bra engelska, plus att den internationella skolan är bra på studier, de lär barnen mycket här, menar han.
Läs också Nya rektorn håller på titlarna
Grundaren Barbara Bergström invigde i Landskrona den 34:e Internationella engelska skolan. Hon är även koncernens vice styrelseordförande.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen