Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sven-Åke Olofsson: Sven-Åke Olofsson: "Lokalpolitiker måste bli mer illojala partivänner."

Bild: Erik Nylund
Om några veckor har Moderaterna sin valupptakt i Helsingborg. På samma sätt känner nu övriga partier att valvinden börjat blåsa.
Lokalpolitiker hämmas av den maktdelning som präglar Sverige. Kommunerna har sitt ansvar, regionerna sitt, riksdag och regering sitt. Det blir inte mycket till politik för den som hela tiden ska blicka uppåt och vara lojal med nästa politiska nivå om det är partikamrater som sitter där.
Problemet går att lösa för den som vågar. Lokalpolitiker måste bli mer illojala partivänner. Och för att få mer inflytande försöka kidnappa de frågor som andra politiska nivåer hanterar. Till exempel polisen, kriser inom sjukvården, trafikkaoset på E6:an.
De kan inte strunta i det som deras väljare prioriterar så högt.
Tydligast är tendenser till lokala politikeruppror när det gäller polisen. Här i Skåne har ledande kommunpolitiker från Malmö via Landskrona och Helsingborg till Höganäs varit mycket kritiska. Men att tala om att allmänheten märkt en stor skillnad är överdrivet.
På samma sätt är det med sjukvården, där inte minst akutavdelningen på Helsingborgs lasarett visat ständiga krissymtom. Socialdemokraterna har lokalt haft lägre profil än till exempel Moderaterna i frågan. Partivännerna sitter ju i regionledningen. Och så fungerar det ofta. Vänner i regionen får vara i fred, motståndare angrips.
Men lokalpolitikerna har en stor indirekt makt även i region- och rikspolitiken. Väljer de att utmana andra politiska maktcentra och framför allt partivänner där, får det stor uppmärksamhet. Problemen på akuten i Helsingborg är ett exempel på en fråga där alla lokala politiker i nordväst borde agera med en röst. Detsamma gäller trafikhaveriet E6 och tågpendlarnas martyrium.
Annars lämnas fältet öppet för Sverigedemokrater och andra populister – bland annat för att de inte är lojala mot det övergripande politiska spelet. Statsvetaren Anders Sannerstedt har länge analyserat SD:s tillväxt. Han menar att partiet kan bli riktigt stort i Skåne nästa val, kanske runt 35 procent i vissa kommuner. SD kan vara större än Socialdemokraterna i Skåne, där S-rötterna myllades en gång, enligt olika opinionsmätningar. Det finns sannerligen saker att tala om på valupptakterna långt efter att kaffet serverats.
Alltså - lojalitet mot väljarna lokalt som känner sig otrygga när vård och rättssamhälle sviktar, mindre mot partihierarkier som vill se följsamhet hela vägen från riksdagens gruppmöten till partiets företrädare ute i region- och kommunhus.
Statsråd och rikspolitiker hänvisar ofta till den kommunala självstyrelsen när de inte vill ta ansvar för något missförhållande. Lokala politiker kan svara med samma mynt i relationen uppåt när den lokala verkligheten kräver annan handling och prioritering än den av partiet anbefallda. Det traditionella lokala politiska uppdraget måste vidgas för att vitalisera demokratin.
Gå till toppen