Släktforskning

Klappat och klart för släktforskardagar i Halmstad

Den som vill veta mer om sina rötter ska bege sig till Halmstad den 26 och 27 augusti. Där finns svaren på frågorna.

Det drar ihop sig till Släktforskardagarna som hålls i Halmstad Arena lördagen och söndagen den 26 och 27 augusti.Bild: ELISABETH FAGERBERG/HALLANDS SLÄKTFORSKARFÖRENING
Nu är det bara några dagar kvar till Släktforskardagarna, som i år arrangeras i Halmstad Arena. Räkna med omkring 5 000 besökare under lördagen och söndagen den 26 och 27 augusti.
– Det ser väldigt bra ut, allt är förberett. Vi har ett mycket lockande program. Men det kommer att bli intensiva dagar, säger Inger Gärdfors, ordförande i Hallands Släktforskarförening.
Besökarna kommer att bjudas på två fullmatade dagar med bland annat 33 föreläsningar. Samtidigt ställer 109 olika företag och föreningar ut och informerar om sin verksamhet. Här finns med andra ord stora möjligheter att få veta mer om sina rötter. Det är ju bara att fråga...
Arenan i Halmstad har visat sig vara perfekt för ett möte med släktforskning. Det är gott om utrymme.
– Det är ljusa och trevliga lokaler och det är också bra möjligheter för mat och fika. Och det är gott om parkeringsplatser, berättar Inger.
Dick Harrison, Anna-Lena Hultman och Inger Gärdfors.Bild: Mikael Risedal/TT, Roland Classon och Elisabeth Fagerberg
Redan nu är det många som har bokat plats för att få lyssna till de olika föredragen. En av föreläsningarna som visat sig vara mycket populär är ämnet Inrikes pass. Det är Hans Hanner, Genealogiska Föreningen, som kommer att berätta om detta unika projekt, som pågått sedan 2010.
– Det är även många som vill lyssna till Anna-Lena Hultman och Ted Rosvall om hur man emigrantforskar på nätet. Arkiv Digital och Niklas Hertzman lockar också många, liksom Peter Sjölund och släktforskning med hjälp av DNA-tester.
Men Inger Gärdfors, som står som värd och dörrvakt vid några av föreläsningarna, har en del egna favoriter:
– Jag vill gärna lyssna på Christian Kirchner som föreläser om hur man släktforskar i Tyskland. Och jag ser fram emot Riksarkivets Karin Borgkvist Ljung, som föreläser om paleografi och det skrivna kulturarvet. Fast helst skulle jag förstås vilja gå på alla föredrag...
Hans Hanner, Peter Sjölund och Niklas Hertzman.Bild: Roland Classon
Bland föredragshållarna finns även bland andra Dick Harrison, professor i historia vid Lunds Universitet, som föreläser om sjöröveriet på Västerhavet. Jonas Ahlberg och Torsten Johansson redogör för Kungliga bibliotekets digitalisering av historiska dagstidningar och vilka utmaningar som finns i framtiden.
Johan Lindhardt berättar om Långarydssläkten, som för närvarande omfattar över 250 000 personer och som även finns noterad i Guinness rekordbok. En av föreläsarna är tv-producenten Christer Åkerlund, som ska ge oss en inblick i varför SVT:s serie "Allt för Sverige" blivit en så stor succé.
Flera föreningar och företag delar på en monter, bland annat är det nio tyska föreningar på plats i Halmstad eftersom många vill veta hur man släktforskar i Tyskland.
Även Hallands Släktforskarförening har en monter. Där kan den som vill få hjälp med att kartlägga sin släkt tre generationer bakåt i tiden.
Så här ser det ut i Halmstad Arena.Bild: ELISABETH FAGERBERG/HALLANDS SLÄKTFORSKARFÖRENING
Senast Halmstad arrangerade Släktforskardagarna var 2007.
– Då blev det bra. Nu hoppas vi att det ska bli lyckade dagar även den här gången Vi har fixat det mesta själva, förutom biljettbokningen och bygget av montrarna. Vi har omkring 70 volontärer i arbete, alla är kompetenta och duktiga och detta har skapat väldigt god sammanhållning. Vi har även tagit hjälp av elever från Sturegymnasiet, säger Inger Gärdfors.
Fakta

Släktforskardagarna

Släktforskardagarna arrangeras i Halmstad Arena lördagen och söndagen den 26 och 27 augusti.

Lena Sommestad, landshövding i Halland, inviger Släktforskardagarna lördag förmiddag.

Temat för årets släktforskardagar är "Vägar till västerhavet".

Släktforskardagarna 2017 arrangeras av den lokala föreningen i samarbete med Sveriges Släktforskarförbund och med Arkiv Digital som huvudsponsor. Dörrarna till Halmstad Arena öppnar klockan 8 båda dagarna. Själva släktforskarmässan är öppen klockan 9–17 (lördag) och klockan 9–16 (söndag).

Förbundsstämman i Sveriges Släktforskarförbund hålls fredagen den 25 augusti.

http://sfd2017.se/

Gå till toppen