Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Torekov Open Water slår nya rekord

På söndag är det dags för andra upplagan av Torekov Open Water. Simtävlingen mellan Hallands Väderö och Torekov där badmössan är startbeviset. En tävling där arrangören även vill sätta fokus på simkunnighet.

I fjol arrangerades Torekov Open Water för första gången. På söndag är det dags för tävlingens andra upplaga. Bilden är från förra årets upplaga.Bild: Sven-Erik Svensson
Första upplagan av simtävlingen Torekov Open Water avgjordes i fjol. Då uppgick antalet deltagare till 132 stycken. I år finns 165 anmälda och de hade kunnat vara ännu fler om Väderöbåten varit ännu större. Att få plats med fler deltagare är inte möjligt.
– Det har varit fullt sedan någon gång i somras. Väderöbåten tar 148 personer och sedan tar vi med några över i följebåtarna, säger arrangör Emma Jönsson.
Läs också Här är alla motionslopp i Skåne 2017
Klockan 9.30 lämnar deltagarna Torekov för att åka över till Hallands Väderö där första startskottet ljuder klockan 10. Målet är Morgonbryggan i Torekov. Den totala sträckan att simma ligger på cirka 3 000 meter. Efter 1 000 meters simning kan deltagarna få fast mark under fötterna på Vinga skär.
Ett bra riktmärke för simmarna är Torekovs kyrka.
Den totala sträckan för simmarna är 3 000 meter fågelvägen mellan Hallands Väderö och Morgonbryggan i Torekov. Hur långt de till slut simmar beror på bland annat strömmar. I år är fler bojar utplacerade längs vägen. Bilden är tagen i samband med förra årets tävling.Bild: Sven-Erik Svensson
Att intresset för att vara med är stort vittnar Emma Jönsson om. Flera har på senare tid hört av sig till henne och blivit besvikna över att det inte finns några startplatser kvar.
– Nu är det svart handel med platserna. Det finns kanske de som skadat sig under sommaren och som vill sälja sin plats, säger hon.
Under söndagen var hon själv ute och simmade i vattnen utanför Torekov.
– Det var meterhöga vågor. Men vågor är bara kul. Vi ställer bara in om det är tjock dimma eller om det skulle vara så att Väderöbåten inte kan köra.
Emma Jönsson är inte orolig för att vädret ska ställa till det för Torekov Open Water.
– Jag är inte så orolig i år, säger hon.
Publikmässigt blev arrangemanget en succé under första året. Arrangören uppskattar att över 1 000 personer fanns på plats för att heja på under tävlingens gång och när simmarna kom i land.
Arrangör Emma Jönsson vill genom tävlingen belysa vikten av simkunnighet. Hon pekar på att Båstad är en kommun med mycket kust men som inte har något badhus.Bild: Niklas Gustavsson
Någon simförening eller något badhus finns inte i Båstads kommun. Emma Jönsson riktar en önskan till de lokala politikerna att göra något åt det. Genom att anordna tävlingen vill hon belysa vikten av simkunnighet.
– Vi är en kommun med så mycket kust. Men vi har inte någon simhall, säger Emma Jönsson.
Hon pekar på triatleten, författaren och föreläsaren Jonas Colting som i sommar simmade runt Gotland för att sätta fingret på folkhälsa och motion som en väg till integration samt simkunnighet för alla. Bland annat anser han att Sverige behöver 100 nya simhallar under de kommande tio åren.
Emma Jönssons tanke är att arrangera tävlingen Torekov Open Water och samtidigt belysa vikten av simkunnighet.
Bland deltagarna finns förutom rena simmare även exempelvis de som är aktiva inom triathlon och Swimrun. I triathlon ingår simning som en av tre delar tillsammans med cykling och löpning medan Swimrun handlar om att just simma och springa.
Gå till toppen