Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rödgrönt förslag om halverad ersättning för äggdonation röstades ner

Köerna för den som vill bli gravid med donerade ägg är relativt korta i Skåne, sedan ersättningen för äggdonation höjdes kraftigt 2012. Den rödgröna regionledningen ville halvera ersättningen, men förlorade omröstningen.

Hela Alliansen och även SD röstade på torsdagen emot förslaget att sänka ersättningen för äggdonation från dagens cirka 11 000 kronor till 5 600 kronor.
– Det är glädjande, för förslaget om sänkning är absurt. Vi höjde ersättningen för att det var två års kö för de kvinnor som behöver en äggdonation, och nu är den nere i åtta månader, säger Gilbert Tribo, gruppledare för L i Region Skåne.
– En höjning skulle innebär färre donatorer och även åtta månader är mycket för de kvinnor som redan utretts och väntat länge på IVF-behandling.
Ett befruktat ägg, som börjat dela sig och sedan frysts ner.Bild: Findlay Kember
Bakgrunden till det rödgröna förslaget om att sänka ersättningen för äggdonation och spermiedonation är en rekommendation från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Idag varierar ersättningen till kvinnor som donerar ägg mellan olika landsting, på några håll i landet är den bara några tusen kronor.
De positiva erfarenheterna i Skåne gjorde att M och L i Skåne 2015 motionerade till SKL om att fler landsting borde följa efter och höja. Men resultatet blev en rekommendation om att alla landsting ska ligga på samma nivå, runt 5 600 kronor för en äggdonation och 550 kronor för spermadonation.
Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, anger detta som argument för förslaget om halverad ersättning:
– Det är viktigt med jämlik vård i hela Sverige, därför bör Skåne ansluta sig till SKL:s rekommendation. Enligt uppgift är det bara Skåne och Uppsala kvar, kommenterar hon.
Men resultatet i hälso-och sjukvårdsnämnden blir nu att ersättningsförslaget återremitteras för mer utredning.
Att kvinnor får assisterad befruktning med hjälp av donerade ägg är relativt ovanligt. Den högre ersättningen i Skåne ledde till antalet donationer fördubblades, 2014 donerade 49 kvinnor ägg.
Enligt Gilbert Tribo har man inte sett några av de befarade negativa konsekvenserna, som att några kvinnor skulle sätta i system att ”sälja ägg”. De flesta som donerat ägg efter 2012 har bara gjort det en enda gång.
Att donera ägg är en påfrestande process, med hormonstimulerande sprutor och äggplockning. En del kvinnor tvingas utebli från jobbet flera dagar. Den högre ersättningen har gjort att fler högavlönade kvinnor donerat ägg, eftersom inkomstbortfallet kompenseras.
Gå till toppen