Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svalöv

Svalöv begär över 160 miljoner kronor till fortsatt sanering efter BT Kemi

Svalövs kommun begär drygt 160 miljoner till för att sanera efter BT Kemi i Teckomatorp.

Tidigare har man prövat att köra giftig jord till Danmark för att bränna bort föroreningar. (Arkivbild)Bild: Roland Bengtsson
Hittills har det norra området sanerats och gjorts om till fritidsområde. 148 miljoner kronor väntas det kosta att sanera det södra området. Där ska 53 000 ton jord grävas bort, som mest till sex meters djup, och sedan behandlas på annan plats. Arbetet är tänkt att utföras 2019.
Kommunen begär också ett särskilt beslut om ersättning för projektets ledning, administration och annat under fyra år med start 2018. Den kostnaden ligger utöver de 148 miljonerna.
Läs också BT Kemi i bilder
– Vi har sökt 15,7 miljoner kronor för det, säger David Bohgard, som lett projektet under ett år.
Naturvårdsverket och länsstyrelsen är eniga med Svalövs kommun om att området ska saneras.
– Men naturvårdsverket har inte svarat på om vi får pengarna. När ärendet gått igenom kommunfullmäktige skickar vi in vår ansökan och väntar på svar.
Läs också Nu är det bestämt – sista BT Kemi-området ska saneras
Det kan komma i slutet av september eller oktober, när naturvårdsverket jämfört saneringen i Teckomatorp med andra behov och fattat beslut om hur pengar ska fördelas.
Vad gör ni nu?
– Vi arbetar fortfarande med annat under året. Beslutet vi väntar på rör arbetet på andra sidan årsskiftet, säger David Bohgard.
Blir det inga pengar, så blir det ingen sanering, konstaterar han. Men beviljas pengarna så inleder kommunen en upphandling av miljökonsulttjänster genast. Allt är förberett för den, men kommunens bolag BT Kemi Efterbehandling vågar inte tjuvstarta utan klartecken för bidrag från naturvårdsverket.
Gå till toppen