Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstformen som drar trädgårdsfolket

Land Art är en konströrelse som väcktes i USA på 1960-talet som ett alternativ till den kommersiella konstscenen med etablerade gallerier och museer. I stället skapade man konst i det fria, utgick från platsen, dess historia och material. Nu är det dags för den andra Land Art-festivalen på Sofiero slott.

De internationellt kända Land Art-konstnärerna Gabriele Meneguzzi och Vincenzo Sponga ställer ut installationen ”Ser du mig?” på Kungliga fotbollsplanen 2017. Konstnärerna inspirerades av historien om den starka saknad som kung Gustav VI Adolf kände efter dottern Ingrid under andra världskriget. Ingrid var bosatt i Danmark, där hon sedermera blev drottning. Det var omöjligt för dem att träffas på grund av den tyska ockupationen. Historien berättar hur de stod i varsitt slott på varsin sida av Sundet och kommunicerade med blinkande lampor och morsesignaler.Bild: Sandra Bergdahl
Konstformen kan också ge den trädgårdsintresserade nya idéer. Inspiration kommer att ges i massor då land art-konstnärer från nio länder medverkar i festivalen. Med naturens hjälp kommer de att arbeta fram skulpturer och installationer i parken på Sofiero slott och slottsträdgård i samband med Den stora Trädgårdsfesten som äger rum 25-27 augusti.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen